Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak s Instituta za društveno-politička istraživanja: Schmidtova odluka očekivana, dobro tempirana i neophodna

Ljubušak s Instituta za društveno-politička istraživanja: Schmidtova odluka očekivana, dobro tempirana i neophodna

Zbrajaju se rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini. Velik je broj pritužbi na navodne neregularnosti, a Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku o ponovnom brojenju glasova s većeg broja mjesta.

No izvjesno je da Hrvati nisu ni ovaj put izabrali svojega člana Predsjedništva. Po četvrti put to je Željko Komšić koji je prošao zahvaljujući bošnjačkim glasovima. Ono što slijedi dogovori su o formiranju vlasti i pitanje - tko će s kim u koaliciju.

Tko će s kime u koaliciju i kakav je učinak novih mjera visokog predstavnika, glavne su teme poslije izbora u BiH

HDZ će, procjenjuju analitičari, vjerojatno na razini države formirati vlast s Izetbegovićevim SDA i Dodikovim SNSD-om. I dok stranke već kalkuliraju, mnogi analiziraju rezultate. Oni u Zapadnohercegovačkoj županiji otkrivaju realnost - preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva. Željko Komšić osvojio je tako u Ljubuškom 66 glasova ili 0,45 posto. U Širokom Brijegu 52 glasa ili 0,39 posto. U Grudama 51 glas, u Posušju 18. Borjana Krišto u Ljubuškom je osvojila 14.484 glasa, u Širokom Brijegu 13.077, u Posušju 6075 i u Grudama 5136 glasova.

Odluku koju je Schmidt objavio u izbornoj noći sinoć je u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirao Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru. Rekao je da je Schmidtova odluka "bila očekivana, osobito iz hrvatske perspektive, te dobro tempirana i neophodna" jer je zaustavila ili barem usporila dodatnu političku i nacionalnu radikalizaciju koja bi, kako je izjavio, sigurno slijedila poslije izbora da ta odluka nije donesena.

- Ona će imati svoj puni smisao tek ako bude prvi korak u procesu izmjena entitetskih ustava, Ustava BiH i Izbornog zakona, odnosno ako bude prvi korak provedbe odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog zastupanja triju konstitutivnih naroda. A BiH može biti stabilna i funkcionalna država jedino ako su sva tri naroda konstitutivna i jednakopravna, a konstitutivnosti i jednakopravnosti nema bez legitimnog zastupanja Hrvata, Bošnjaka i Srba u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, poručio je Vukoja.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 05 Listopad 2022 08:31
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!