Logo
Ispiši ovu stranicu

Održan treći po redu Međunarodni znanstveno-stručni skup Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi

Održan treći po redu Međunarodni znanstveno-stručni skup Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi

Sveučilište u Mostaru u suorganizaciji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine organiziralo je treći po redu Međunarodni znanstveno-stručni skup Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi.

Na predavanjima, okruglome stolu i radionici bilo je prisutno više od 150 zainteresiranih profesora, urednika časopisa, doktoranada i gostiju s drugih sveučilišta.

Ove je godine posebno istaknuta tema o ulozi znanosti kao jednoga od temeljnih preduvjeta opstanka te globalna i strateškog pozicioniranja Sveučilišta. Organizirana je i radionica za doktorande, panel-diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici znanstvenih časopisa uz stručna izlaganja o znanstvenim istraživanjima i znanstvenoj komunikaciji.

U uvodnome obraćanju govorila je savjetnica ministrice civilnih poslova dr. sc. Sanja Vlaisavljević, doc., koja je, između ostaloga, izrazila podršku svim sveučilištima u poticanju uspostavljanja načela otvorene znanosti i kulture upravljanja znanstvenim informacijama.

Znanstveno-stručni skup otvorio je prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, koji je istaknuo činjenicu da bez znanstvene komunikacije nema niti razmjene znanja koja je temelj za sustavno poticanje znanstvene izvrsnosti i razvoja znanosti.

Predavanja su održali prof. dr. sc. Dragan Primorac, nositelja titule veleposlanika Global Penn State Ambassador, osnivač Specijalne bolnice Sv. Katarina i suradnik na Sveučilištu Penn State, SAD, Sveučilištu New Haven, SAD, sveučilištima u Splitu, Rijeci i Osijeku, Hrvatska, prof. dr. sc. Matko Marušić sa Sveučilišta u Splitu, osnivač i urednik emeritusa časopisa ST OPEN, bivši dekan na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Splitu te osnivač Croatian medical journal, jednoga od najutjecajnijih znanstvenih časopisa u regiji, te prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski s Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišta u Zadru koja je u svojoj karijeri pokretala brojne projekte u svezi s organizacijom informacija o znanosti i znanstvenicima poput projekta HRČAK – portal hrvatskih časopisa u otvorenu pristupu.

Ovaj događaj obilježio je i radni dio pripreme teksta Inicijative za donošenje politike otvorene znanosti u Bosni i Hercegovini kojim Sveučilište u Mostaru pokazuje kako prepoznaje aktualne izazove u sustavnu poticanju istraživačke izvrsnosti i razvoju znanosti. Pokretači inicijative, organizatori ovoga Simpozija na čelu s predsjednikom Organizacijskoga odbora dr. sc. Josipom Šimićem, doc., ovime žele potaknuti usvajanje prakse otvorena, ponovljiva i odgovorna istraživanja za dobrobit društva u Bosni i Hercegovini, a u skladu s preporukama, načelima, dokumentima i primjerima najboljih praksi otvorene znanosti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!