Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak izradio ovogodišnji "Pečat za mir"

Ljubušak izradio ovogodišnji "Pečat za mir"

Stjepan Stipe Skoko, jedan od naših najplodonosnijih kipara i bivši dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru,

autor je skulpture “Maslinova grana”, koja će se ove godine kao simbol mira i pomirenja među ljudima uručiti istaknutim osobama na Večernjakovu pečatu - koji se ove godine održava pod motom “Pečat za mir”, piše Večernji list BiH. 

Pečat za mir ”Maslinova grana” visine 2,5 metara prva je skulptura kojom je i službeno otvoren park skulptura u krugu Akademije gdje priliku za postavljanje svoje skulpture imaju i ostali profesori kiparskog odjela ALU-a. Kako je reagirao kad je čuo da će upravo njegova skulptura Maslinove grane biti nagrada na Večernjakovu pečatu, Skoko nam kaže:

- Ideja je da se ova skulptura kao znak mira daje posebnim i zaslužnim osobama koje su ostavile neki trag u svome djelovanju i mogla bi se zaista dobro iskoristiti u diplomaciji kao simbol pomirenja i suradnje.

Vi s Večernjakovim pečatom dalje preuzimate tu priču jer nagradu dodjeljujete odabranima, i drago mi je zbog toga. Naravno, kad sam je radio, nisam tad razmišljao o Večernjakovu pečatu, ali ova manifestacija može proširiti tu priču i uvesti je u sferu svjetske diplomacije. Večernji list će uručiti priznanje u obliku Maslinove grane odabranima, osobama koje su nosioci mira i zato, naglašavam, za mene je dodjela priznanje u obliku maslinove grančice nosiocima mira svjetski diplomatski potez - ističe Skoko, koji je, podsjetimo, autor i prvog Večernjakova pečata.

Prije 12 godina došao je na ideju postavljanja jedne monumentalne skulpture - Maslinove grane u prostoru kao simbol mira, što je na koncu i učinio. Njegova Maslinova grana mogla bi se bez problema postaviti na bilo koje mjesto i u bilo koji grad na svijetu, svejedno, pred zgradu Ujedinjenih naroda ili u Vatikanu. Živimo u vremenu kada nam je najvažniji mir, ne samo u nas nego u cijelom svijetu. Slike ratnog užasa koje nam svakodnevno pristižu iz Ukrajine, a koje smo, na žalost, i mi ovdje osjetili na vlastitoj koži prije tridesetak godina, dovoljno su uznemirujuće i upozoravajuće pa trebamo djelovati na neki način.

Mi u Večernjem listu izabrali smo ovaj način. Preko Pečata i uz pomoć naših partnera s BHRT-a i HRT-a treba poslati poruku mira i prijateljstva te nagraditi i istaknuti osobe koje se bore za mir.

 
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!