Logo
Ispiši ovu stranicu

Središnja banka BiH: Kamate neće rasti

Središnja banka BiH: Kamate neće rasti

Zbog globalnog rasta inflacije ekonomski analitičari najavljuju mogućnost povećanja kamatnih stopa, kao jedne od mjera za njeno obuzdavanje. Ipak, takav scenarij, koji bi negativno utjecao na ekonomski oporavak od posljedica pandemije, prema odgovoru za Avaz iz Središnje banke (SB) BiH, još nije izvjestan. 

Na kamatne stope na kredite prvenstveno utječe kretanje kamatnih stopa na tržištu eurozone, jer su varijabilne kamatne stope u BiH vezane za kretanje EURIBOR-a. Europska središnje banka (ESB) u narednom periodu ne najavljuje mogućnost povećanja kamatnih stopa, obzirom na očekivanja da trenutno prisutni snažan rast inflacije neće trajati duže od polovine 2022. godine. Povećanje kamatnih stopa u BiH se ne očekuje sve dok ne dođe do rasta EURIBOR-a i dok su izvori financiranja na domaćem tržištu depoziti stabilni - navodi se u odgovoru eksperata SBBiH na upit “Avaza”.

Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u studenom prošle godine zabilježen je rast cijena za 5,42 posto.

 Prema projekciji SBBiH zasnovanoj na službenim podacima do kraja studenog  2021. godine, podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte te domaće i strane ekonomske aktivnosti, u narednom periodu očekuje se intenziviranje inflatornih pritisaka u četvrtom kvartalu. U četvrtom kvartalu procjenjuje se rast prosječnih potrošačkih cijena na godišnjem nivou od 4,7 posto.

Inflatorni pritisci su u drugom polugodištu bili toliko snažni da su ne samo neutralizirali deflaciju iz prvog polugodišta nego i rezultirali značajnim prosječnim rastom cijena u kalendarskoj godini, koji nije zabilježen od 2012. godine. Upravo zbog očekivanog baznog efekta u prvom polugodištu 2022. godine, a i temeljem trenutno raspoloživih informacija o fjučersima na naftu i hranu, očekujemo snažne inflatorne pritiske i u prvom polugodištu 2022. godine. Prema preliminarnim i nepotpunim procjenama, godišnja inflacija bi u prvom polugodištu 2022. godine mogla premašiti 4 posto - navode iz Središnje banke BiH.

Inflacija neće utjecati na stabilnost valutnog odbora i KM, koja ostaje čvrsto vezana za euro, uz puno pokriće u deviznim rezervama, poručili su.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 20 Siječanj 2022 08:31
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!