Logo
Ispiši ovu stranicu

Domaća rakija prepreka na putu u EU, što o tome misle Pero Buntić iz Ljubuškog

Domaća rakija prepreka na putu u EU, što o tome misle Pero Buntić iz Ljubuškog

Alkoholna pića, rakije i likere u Federaciji BiH zbog članstva BiH u Europskoj uniji u budućnosti će moći proizvoditi i prodavati samo pravne i fizičke osobe koja su upisana u registar proizvođača.

To se predviđa prednacrtom zakona o jakim alkoholnim pićima prema kojem obavezu upisa u registar ima i onaj proizvođač koji jako alkoholno piće proizvodi za vlastite potrebe i to ako proizvedena količina prelazi 20 litara čistog alkoholnog pića tijekom godine.

Proizvođač jakih alkoholnih pića da bi bio upisan u registar mora ispunjavati uvjeta u pogledu objekata, prostorija, opreme i uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra. To se ne odnosi na proizvođače koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe.

Pero Buntić iz Ljubuškog već tri desetljeća bavi se proizvodnjom vina i rakije, a ističe da je svaka legalizacija dobra.

"To ne smeta ljudima koji rade legalno sa akcizom i markciom. Siguran sam da će se na ovaj način smanjiti crno tržište. Koliko se u BiH proizvodi rakije to niko ni približno ne zna. Bosna i i Hercegovina je rakijska zemlja. Svako peče rakiju bez obzira na boju, naciju i vjeru. Godišnje napravim 2000 litara. Baza je loza, a onda se od nje prave travarice i likeri", kaže Buntić.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 23 Studeni 2021 09:19
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!