Logo
Ispiši ovu stranicu

Istekao rok za 600 000 cjepiva, tko će ih uništiti?

Istekao rok za 600 000 cjepiva, tko će ih uništiti?

Iako nadležni često ističu da cijepljenje predstavlja najbolje oružje u borbi protiv covida-19, u BiH je dosad istekao rok za više od pola milijuna cjepiva protiv virusa korona.

Naime, u BiH trenutno više od 600.000 cjepiva protiv virusa korona čeka na uništenje, a očito je kako je najveći broj propalih doza Astra Zeneca.

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Institutu za javno zdravstvo RS, do 31. listopada u Srpskoj je istekao rok 330.587 cjepiva protiv virusa korona, dok je prema ranijim pisanjima medija u FBiH zadnjeg dana listopada propalo više od 200.000 cjepiva, a prema neslužbenim informacijama ova brojka je vjerovatno i veća, te iznosi oko 300.000.

Prema mišljenjima liječnika, jedan od razloga zašto je ovako veliki broj cjepiva propao leži u činjenici da je većina njih donirana, te su imale i kraći rok trajanja.

S druge strane, liječnici ističu da je primjetna i negativna kampanja protiv cijepljenja, posebno kada je riječ o cjepivu Astra Zeneca, koja je počela u zemljama Europske unije kada su je dovodili u vezu sa posljedicama kao što je plućna embolija.

Tako ne iznenađuje podatak Instituta za javno zdravstvo RS, gdje su za "Nezavisne novine" naveli da je u Srpskoj do 31. listopada ove godine istekao rok 322.415 doza Astra Zenece.

"Istekao je rok 8.172 cjepiva proizvođača 'Sinovac'", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da će cjepiva biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

"U tijeku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, kemijskog i farmaceutskog otpada", zaključili su u Institutu za "Nezavisne novine".

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH ranije je naveo da i u ovom entitetu krajem listopada ističe rok oko 200.000 Astra Zeneca cjepiva, te nešto više od 1.000 cjepiva proizvođača "Sinovac".

Još nema informacija koliko će institucije koštati proces uništavanja spomenutih cjepiva. 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!