Logo
Ispiši ovu stranicu

Rekordne cijene kupusa i krumpira u Hercegovini

Rekordne cijene kupusa i krumpira u Hercegovini

Na veletržnici voća i povrća u Tasovčićima kod Čapljine cijena kupusa ovih je dana dosegnula apsolutni rekord.

Kupus za zimnicu prodaje se po 1,20 KM za glavicu, a 1,40 KM ribani, s uslugom soljenja. To je apsolutni rekord od otvaranja veletržnice prije nepunih četvrt stoljeća, piše Večernji list BiH.

Zanimljivo je zapažanje Zdenke Čuljak koja na jednom od triju štandova vrši uslugu pripreme u kace i najlonske vreće te soljenja pripremljenog kupusa.

- Kupci uopće ne komentiraju cijenu bez obzira na to što je znatno viša nago ranijih godina, samo kažu što im i koliko treba, pričekaju i plate. Izgleda da su i oni svjesni da nakon onakvog ljeta kupus ne može biti jeftin - kaže.

Kad se prije nešto više od mjesec dana počeo prodavati kupus za zimnicu, riječ je o sortama tvrđe glavice, stajao je 0,80 do 1 KM, u međuvremenu je kratko cijena porasla na 1 do 1,20 KM, pa onda dosegnula trenutačnu razinu. Kako stvari stoje, kupus bi mogao biti samo skuplji jer ga nema, a dio koji stiže iz Bosne, cijenjeni vakufski, prodaje se, kažu, po 1,50 KM za kg.

Visoka cijena kupusa za zimnicu posljedica je žarkog ljeta pa je na cijeni i onaj za kuhanje - 0,70 do 1 KM unutar veletržnice, a prati ga krumpir koji je za ovaj dio godine dosegnuo rekordnu razinu - 0,80 KM banjolučki do 1,20 KM južnohercegovački. U proteklih 20-ak godina samo je jednom - 2018., koncem zime, krumpir imao takvu cijenu.

Cijene na čapljinskoj veletržnici su na veliko, dok ti artikli stignu do trgovina, bit će bar za trećinu skuplji. Uz kupus i krumpir, osjetno višu cijenu nego ranijih godina - 1,20 do 1,50 KM ima crveni luk te češnjak u vijencima, koji već doseže 10 KM po kg.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!