Logo
Ispiši ovu stranicu

Iz tiska izišao Napretkov kalendar za 2022. godinu

Iz tiska izišao Napretkov kalendar za 2022. godinu

Iz tiska je ovih dana izašao Napretkov zidni kalendar za 2022. godinu. Tema kalendara su skulpture iz zbirka umjetnina sa svojim stalnim postavom pod nazivom “Majka“ iz Galerije „Majka“, a koja se nalazi u sklopu franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskoga na Humcu u Ljubuškom.

Urednik i ovogodišnjeg kalendara je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, a autor dizajna Igor Šutalo. Mons. Tomo Knežević ispisao je katolički imendanski kalendar, te kvatre kao i mjesečeve mijene. Kalendar je formata 33 x 45 cm, na 14 listova, a tisak je uradila tiskara „Suton“.

Naslovnicu kalendara i mjesec siječanj krasi fotografija skulpture „Hercegovka“, kipara Ivana Rendića. Mjesec veljača donosi fotografiju skulpture Ivana Meštrovića „Žena u molitvi“. Mjesec ožujak fotografiju skulpture „ U bijegu“ kipara Antuna Augustinčića, a travanj fotografiju skulpture „Kraljica Majka Katarina Kosača“ kipara Florijana Mićkovića. Mjesec svibanj upotpunjuje fotografija skulpture „Hercegovka i dijete“ kipara Ilije Bule, a mjesec lipanj fotografija skulpture „Majčina igra“, kipara Ivana Meštrovića. Mjesec srpanj i kolovoz krase fotografije skulptura „Majčin oprez“ i „Majčina briga“ kipara Juraja Škarpe. Dok fotografija skulpture „Tuga“ istog autora resi mjesec rujan. Skulptura „Majka“ kipara Krune Bošnjaka nalazi se u kalendaru na mjesecu listopadu. Skulptura „Prelja“ kipara Roberta Frangeša Mihanovića izabrana je za mjesec studeni, a za mjesec prosinac skulptura „Šokica s kolijevkom“ kipara Vanje Radauša.

Inače, u sklopu franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskoga na Humcu u Ljubuškom u Galeriji „Majka“ nalazi se zbirka koja sadrži oko 250 umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike. U zbirci je zastupljeno četrdesetak kipara i dvadesetak slikara iz Hrvatske i BiH, dva kipara iz Slovenije, te nekoliko kipara i slikara iz Konga. Sve skulpture koje se nalaze na fotografijama kalendara HKD Napredak za 2022. godinu, u kojoj HKD Napredak slavi 120 godina postojanja, su iz galerije „Majka“.

Velika zahvala humačkom gvardijanu fra Dariju Dodigu koji nam je omogućio da kroz Napretkov katolički imendanski kalendar široj javnosti predstavimo i promoviramo barem mali dio ove vrijedne zbirke.

Kalendar na linku OVDJE.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!