Logo
Ispiši ovu stranicu

Ove godine je trebalo biti zadnje pomicanje sata, ali...

Ove godine je trebalo biti zadnje pomicanje sata, ali...

Ove godine je trebalo biti zadnje pomicanje sata, ali se to sada odgađa

Za manje od 30 dana građani Europske unije pomjerit će svoje satove za sat vremena unazad jer tada počinje "zimsko vrijeme", kao što su to učinili krajem ožujka kada se prelazilo na ljetno računanje vremena. To se nije trebalo dogoditi ove godine da su države članice Europske unije postupile u skladu s preporukom Europske komisije, koju je usvojio i Europski parlament.

Glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista ponovio je kako Komisija nije odustala od tog cilja te podsjetio da je predmet sada na stolu država članica u Vijeću.

Očito da države članice ne pokazuju interes za ovu preporuku čiji je idejni začetnik bio bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Još uvijek niti jedna država članica nije notificirala Europsku komisiju da namjerava provesti tu preporuku.

Problemi su nastali i zato što se na razini Europske unije nisu mogli dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, i svaka država je imala svoje preferencije. Europska komisija je stoga prepustila državama članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati, ali da se to ne mijenja dva puta godišnje.

Prema Europskom parlamentu, ove godine je trebalo biti zadnje pomicanje sata, ali se to sada odgađa za "neki rok u budućnosti".

Zasad u EU nisu rekli da su odustali u potpunosti od ideje ukidanja pomicanja sata dva puta godišnje, ali nemaju odgovor na pitanje kada bi se to moglo ostvariti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!