Logo
Ispiši ovu stranicu

U FBiH predloženo produženje epidemioloških mjera za 14 dana

U FBiH predloženo produženje epidemioloških mjera za 14 dana

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za idućih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na razini bh. entiteta Federacija BiH je 109,3 slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika. Najviša incidenca zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskoj (332,3/100.000), Zapadnohercegovačkoj (257/100.000) i Hercegbosanskoj (196,24/100.000). U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), te hospitaliziranih pacijenata (409), navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“Napominjemo da su vlade županija, odnosno krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva dužni donositi restriktivnije mjere ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu dokumenta Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”, ističu iz ministarstva.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva stanovništvo da se što prije cijepi, jer je to najučinkovitiji način zaštite te podsjeća da je i dalje na snazi aktualna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra. Svim građanima se preporučuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Prijedlog produženja mjera biće upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!