Logo
Ispiši ovu stranicu

Zbog 5G mreže u RH, BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač

Zbog 5G mreže u RH, BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač

Regulacijska agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) je po zahtjevu Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) započela s gašenjem 171 analognog odašiljača TV postaja u BiH, budući da ometaju uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj.

“Tim zahtjevom (HAKOM-a) se traži otklanjanje smetnji koje dolaze s teritorija BiH i koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.

Pojašnjava se da je BiH bila obvezna prijeći na digitalno emitiranje sukladno standardima koje je utvrdila Međunarodna unija za telekomunikacije.

“Gašenje analognih predajnika tijekom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prijelaza na digitalno TV emitiranje, kao svoju preuzetu i ratificiranu međunarodnu obvezu”, naveli su iz RAK-a, prenosi HINA.

Bosna i Hercegovina godinama kasni s prijelazom na digitalni RTV signal, a tijekom ove godine hrvatski regulator HAKOM je zatražio od RAK-a da onemogući nastavak emitiranja analognim signalom, priopćili su iz bosanskohercegovačkog regulatora.

O postupku gašenje odašiljača ta agencije je već izvijestila tri javna RTV servisa i komercijalne TV postaje. Pojasnila je da se radi o gašenju 171 analognog televizijskog odašiljača koje koristi ukupno 26 javnih i komercijalnih TV postaja u BiH.

Tri javna RTV servisa trebali su uspostaviti zajedničko tijelo na razini države, kako bi se moglo prijeći na digitalno emitiranje. Tome se protive vlasti iz RS.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!