Logo
Ispiši ovu stranicu

Ovo je idejno rješenje spomen obilježja osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Istaknuto Ovo je idejno rješenje spomen obilježja osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

U cilju što dostojanstvenijeg obilježavanja 30. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, općina Grude je, kako je ranije najavljeno, dala izraditi umjetničko rješenje spomen obilježja koje se planira postaviti u parku Hrvatskih velikana.

Umjetničko rješenje je djelo akademskog kipara Zdenka Galića – Vicića, a sastoji se od makete i umjetnikova obrazloženja:

„Ideja je da se obilježje sastoji od dva monolitna kamena bloka (domaći živac kamen). Donji kameni blok (postolje) bi bio pravokutnih dimenzija i bio bi špican sa svih strana. Gornji kameni blok bi s prednje strane bio zakrivljen na način da svojom formom simbolizira zastavu na vjetru. Izabrao sam simbol zastave jer je ona jedan od osnovnih simbola državnosti. Ta ploha bi bila polirana. Zadnja strana bi bila ravna po vertikali, a bočne strane, kao i gornja i donja strana, bi pratile oblik prednje strane. Sve ove površine bi bile špicane. Na prednjoj površini bi bio uklesan tekst na način da površinu vizualno razdjeljuje na tri dijela po horizontali, te na taj način simbolizira hrvatsku trobojnicu, dok bi u gornjem dijelu ploče po sredini bi bio uklesan grb Herceg-Bosne. Ukupna dimenzija spomen obilježja je cca 200 x 130 x 60 cm i bio bi postavljen na travnjaku u Parku hrvatskih velikana.“

Vizualizacija spomen obilježja stavlja se na javni uvid. Primjedbe i sugestije mogu se uputiti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!