Logo
Ispiši ovu stranicu

U BiH stiglo 290.000 cjepiva protiv koronavirusa

U BiH stiglo 290.000 cjepiva protiv koronavirusa

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić dočekali su danas u Banja Luci 290.000 cjepiva namijenjenih za nastavak imunizacije protiv koronavirusa.

Od ovog kontigenta - 240.000 je kineskog sinofarma i 50.000 ruskih cjepiva sputnjik v. Cjepiva su dopremljena u skladištu kompanije "Krajina grupa", javlja Srna.  Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je kako će idućih dana biti podignuti kapaciteti domova zdravlja i bolnica i svi raspoloživi resursi iz medicinskog sektora za cjepljenje protiv koronavirusa, te da bi u narednom razdoblju moglo biti cijepljeno 50 posto građana Srpske.

Višković je pozvao građane Republike Srpske, bez obzira na dob i pol, iskoriste svoje zakonsko pravo i cjepe se jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv koronavirusa. Premijer Srpske rekao je kako je riječ o najvećoj pojedinačnoj pošiljci za RS.  

On je naglasio kako je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te se narednih dana očekuje još donacija. "Narednih dana trebalo bi stići i 50.000 doza ruskog cjepiva `sputnjik v`, druga doza, čime bi Srpska imala više od milijun cjepiva, što znači da bi se u nekom idućem razdoblju moglo cijepiti 50 posto građana", rekao je Višković.  On je dodao kako će narednih dana biti organizirani punktovi za cjepljenje gdje će se građani moći cjepiti bez pozivanja i zakazivanja termina.

"Kao što je poznato, cjepljenje u Srpskoj je dobrovoljno i ne možemo nikoga natjerati da se cijepi, ali apeliramo da to svi učine jer time jedino mogu biti zaštićeni od novog delta soja, kojeg već ima i u BiH i u okruženju. Ne bismo željeli biti zatečeni u četvrtom valu. Želimo zaštititi što više građana RS i u tom novom valu što manje ljudi da bude podložno obolijevanju od koronavirusa", naveo je Višković. On je najavio da će određeni broj cjepiva Srpska donirati i Medicinskom fakultetu u Tuzli i Domu zdravlja u Mostaru, te prije svega lokalnim zajednicama u Federaciji BiH (FBiH) u kojima žive Srbi.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!