Logo
Ispiši ovu stranicu

Hercegovci sve više instaliraju mini solarne elektrane

Hercegovci sve više instaliraju mini solarne elektrane

Korištenje energije Sunca dobiva sve više na značaju u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Osim što taj oblik proizvodnje energije nema negativan utjecaj na okoliš, instaliranje solarnih panela i fotonaponskih modela za investitore donosi ekonomske prednosti.

Osobito u uvjetima nestabilnih cijena energenata.

Proces ugradnje

Oprema za instalaciju solarnih sustava dostupna je na našem tržištu i predstavlja dugoročno isplativu investiciju za dobivanje energije pomoću Sunca.

U BiH se solarni sustavi još uvijek rijetko primijenjuju, iako su uvjeti za uporabu sunčeve energije odlični, pogotovo u Hercegovini.

Međutim, posljednjih godina to se počelo mijenjati, potražnja za solarnim sustavim posljednje dvije godine značajno je porasla.

A kako su kazali iz tvrtke B Produkt iz Posušja, koja se bavi prodajom i ugradnjom solarnih panela, potražnja je značajno porasla od početka ove godine.

– Solarni paneli su posljednjih godina najisplativija dugoročna investicija. Kad se investitor odluči na ugradnju solarnih panela, potpisuje s operaterom, u ovom slučaju elektroprivredom, ugovor o otkupu električne energije na razdoblje od 12 godina. Sam investitor isplati elektranu za četiri do pet godina, sve poslije toga čista je dobit. Posljednje dvije godine u Hercegovini je značajno porasla potražnja za solarnim panelima, prošle godine korona je malo poremetila planove, ali posljednjih dana zanimanje je značajno poraslo, posebice potražnja za manjim sustavima za vlastitu potrošnju – kazali su nam iz B Produkta.

Svako kućanstvo može instaliranjem neke manje elektrane smanjiti račune za električnu energiju.

– Za kućanstva postoji sustav neto mjerenja. Naime, kućanstvo koje instalira mini elektranu ugrađuje dvosmjerno brojilo koje mjeri koliko elektrana dnevno proizvede i koliko potroši. Višak ide u mrežu te ga investitor može refundirati, ne u novcu, već na druge načine. U RS-u Elektroprivreda ne refundira novac, ali investitori mogu dobiti, primjerice, ako se bave poljoprivredom, sadnice ili motokultivatore i slično – objašnjavaju iz posuške tvrtke.

Isplativost investicije

Za jedno kućanstvo obično se instalira mini elektrana snage od 3 do 6 kilovata, što može zadovoljiti sve potrebe u jednom kućanstvu. To je investicija, s ugradnjom, do 15.000 KM i isplati se kroz četiri do pet godina.

U slučaju proizvodnih dvorana koje troše velike količine električne energije, 7 do 8 tisuća KM mjesečno, investicija se isplati kroz dvije do tri godine.

Oni koji su ovakav sustav instalirali prošle godine na značajnom su dobitku jer je ove godine došlo do rasta cijena.

Cijene solarnih panela u BiH u odnosu na prošlu godinu povećane su za oko 20%, a razlog su veće nabavne cijene i rast troškova prijevoza.

Ipak, zanimanje konstantno raste, raslo bi i više kad bi država poticala građane na ugradnju ovakvih sustava.

A koliki je potencijal sunčeve energije, govori i podatak kako u južnim regijama BiH imamo 1900 do 2300 sunčanih sati (Mostar – 2285 sati). U sjevernoj BiH broj sunčanih sati iznosi 1800 do 2000.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!