Logo
Ispiši ovu stranicu

U BiH danas stiže prvi kontingent cjepiva iz EU

U BiH danas stiže prvi kontingent cjepiva iz EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održat će danas konferenciju za novinare, povodom primopredaje prvog kontingenta cjepiva  protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Europske unije.

Kako je najavljeno, ceremonija primopredaje cjepiva i konferenciju za novinare bit će održani u 10:00 sati na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Predsjedavajući Tegeltija održat će sastanak sa komesarom Varhelyijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Europska komisija financira 651.000 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove europske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regiji očekuje se u svibnju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do kolovoza.

Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je dodao da će usprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti cjepiva za Zapadni Balkan koje će spasiti živote.

“Podršku pružamo od početka pandemije COVID-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura cijepljenje svih medicinskih radnika širom regije, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Europskoj uniji”, poručio je Varhelyi.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je da je glavni prioritet da cjepiva protiv bolesti COVID-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Europe.

“U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu cjepivima čin je europske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regije. Na kraju, prazna područja na mapi cijepljenja, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Nitko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Schallenberg.

Austrija je omogućila ova cjepiva kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se financiraju iz paketa vrijednog 70 milijuna eura, koji je Europska komisija usvojila u prosincu 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova cjepiva osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizirajući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe, navodi se u priopćenju.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!