Logo
Ispiši ovu stranicu

BiH iskazala spremnost za kupovinu 720 tisuća Pfizerovih cjepiva

BiH iskazala spremnost za kupovinu 720 tisuća Pfizerovih cjepiva

Bosna i Hercegovina je putem Ministarstva civilnih poslova obavijestila američku farmaceutsku tvrtku Pfizer da je zainteresirana za kupovinu 720.000 doza cjepiva protiv koronavirusa, doznaje Klix.ba.

Prije pisma u kojem se iskazuje zainteresiranost entiteti su državnom ministarstvu iskazali potrebe u količinama. Kako se doznaje, Federacija BiH je spremna kupiti 500.000 doza, Republika Srpska 200.000, a Brčko distrikt 20.000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech.

Pismo namjere je poslano u New York i sada se očekuje odgovor Pfizera o mogućnostima nabavke i rokovima isporuke. Zasigurno je da će Pfizer ponovno imati određene uvjete, kao i u drugim zemljama, koje će bh. vlasti morati ispuniti.  Podsjetimo, BiH je prošli put "otezala" potpisivanje izjave o odricanju od odgovornosti kada je prva pošiljka Pfizerovih cjepiva trebala doći kroz COVAX mehanizam.

Kako se doznaje, Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo i zahtjev za održavanje sastanka s predstavnicima Moderne kako bi saznali uvjete za direktnu kupovinu cjepiva.  Podsjetimo da je prošli tjedan Predsjedništvo BiH dalo suglasnost za kupovinu 200 tisuća Pfizerovih cjepiva koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova, a riječ je o međunarodnom sporazumu o nabavci cjepiva između Austrije i Bosne i Hercegovine.

BiH očekuje i kroz EU mehanizam 380.000 cjepiva AstraZenece i 135.000 Pfizera. Dodatno se očekuje blizu milijun cjepiva koje su plaćene mehanizmu COVAX.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!