Logo
Ispiši ovu stranicu

Trgovine obaraju cijene, u suprotnom slijede velike kazne

Trgovine obaraju cijene, u suprotnom slijede velike kazne

Odluka Vlade Federacije BiH o ograničavanju marži za pojedine snovne životne namirnice stupila je na snagu u subotu.

Potvrđeno je to za Avaz iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP). Odluka se odnosi na sve vrste brašna i kruha, peciva i druge prehrambene proizvode.

Proizvodi

Također, na policama će biti ograničene marže na mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, zatim šećer, čaj, začine, sol za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće.

Ograničene su i marže svježeg mesa, riba i njihovih prerađevina, octa, mesnih i ribljih konzervi, jestivog ulja, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađene hrane na bazi žitarica i hrane za dojenčad i malu djecu, dodatak ishrani, dijeteteskih proizvoda...

Odlukom su obuhvaćene i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijesnki ulošci, deterdženti za rublje i posuđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir...

Kazne

Za nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, županijske i gradske i općinske tržne inspekcije, rečeno je iz FUZIP-a.

- Kazne za kršenje mjera kreću se od 1.000 KM do 10.000 KM za pravne osobe, od 250 KM do 2.500 KM za odgovornu fizičku osobu u pravnoj osobi i od 500 KM do 1.500 KM za fizičku osobu - pojašnjeno je.

Osim novčane kazne, pravnoj i fizičkoj osobi izreći će se i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Usporedba cijena

veljača 2020. - veljača 2021.

jestivo ulje 2,06 KM - 2,48 KM

jabuke 1,61 KM - 1,73 KM

šećer 1,18 KM - 1,24 KM

ml. čokolada 15,46 KM - 17,20 KM

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 05 Travanj 2021 10:42
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!