Logo
Ispiši ovu stranicu

I to se dogodilo: Studenti Sveučilišta u Mostaru održali prosvjed [video]

I to se dogodilo: Studenti Sveučilišta u Mostaru održali prosvjed [video]

Ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizacija Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i puna transparentnost školarina, zahtjev je s prosvjednog skupa ispred zgrade Rektorata mostarskog Sveučilišta koji je održan u srijedu popodne.

Naime, na mostarskom Rondou u prosvjednom okupljanju i šetnji okupilo se nekoliko stotina studenata mostarskog Sveučilišta. ''Smanjite školarinu'', ''Uhljebi'', ''Dođoh, vidjeh, uplatih'', ''Znamo šta možemo''… neke su od poruka mostarskih studenata koji su prosvjednom šetnjom blokirali promet na kružnom toku.

''Ovo nije političko okupljanje niti vezano za kampanju. Politike u ovom prosvjedu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru'', rekao je Marko Vračević, jedan od organizatora.

''Tražimo očitovanje Rektorata da se počnu baviti pitanjima studenata. Tražimo smanjenje školarina za 25 posto'', rekao je i dodao kako to neće utjecati na proračun Sveučilišta na čijim su računima višemilijunski iznosi.

Rekao je kako neki semestri koštaju i preko 1000 KM.

Natpise nije bilo teško osmisliti - Galerija fotografija s prosvjeda studenata u Mostaru

Drugi predstavnik prosvjednika Dario Hrkać je rekao kako su na Pravnom fakultetu studentima za online nastavu javili u subotu dok su svi koji dolaze sa strane već platili stanarine.

''Javili su nam dva dana prije početka nastave. Taj čin je sramotan i ovo je početak naše borbe za studentska prava. Ovo će, nadam se, pokrenuti val promjena. Kolektivna je šutnja jedan od je problema. Mislili su da će uvođenje online nastave biti prešućeno ali evo nije. Njima je očito bitna samo uplatnica'', rekao je Hrkać

Prokomentiravši odziv studenata rekao je kako vremenske neprilike ne mogu biti nikakvo opravdanje.

Student Mladen Tomić rekao je kako ''njih zanimaju samo pare'' te je ispričao priču svojeg prijatelja koji je prošle godine upisao Ekonomski fakultet i platio semestar 750 KM. Tijekom prvog semestra odustao je od fakulteta, a kad je ove godine želio upisati studij kriminalistike rekli su mu kako mora platiti 750 KM drugog semestra s Ekonomskog fakulteta, 100 KM za ispis te 750 KM za novi upis.

Studenti su se ohrabrili  - Galerija fotografija s prosvjeda studenata u Mostaru

Uoči prosvjeda vladala je prepirka među studentima jer su studentske udruge, koje su odbile podržati prosvjed, tvrdile kako iza njega stoji politika jer su organizatori prosvjeda Vračević i Hrkać članovi Naše stranke, odnosno Hrvatske republikanske stranke.

Njih dvojica su političke motive negirali rekavši kako se samo bore za studentska prava.

Studentski zbor rekao je kako neće podržati prosvjede jer su politički motivirani te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih oni rješavaju.

Sveučilište u Mostaru opravdalo je priopćenjem način na koji se izvodi nastava, a s terase zgrade Rektorata prosvjednike su snimale dvije kamere.

Ništa ne može promaknut - Galerija fotografija s prosvjeda studenata u Mostaru

Inače, jučer se u mostarskoj Katedrali održala misa za uspješan početak akademske godine s koje je poručeno da, ''koliko god je važno obrazovanje, još je važnije u središte akademskih programa staviti čovjeka i njegovo ljudsko dostojanstvo''.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!