Logo
Ispiši ovu stranicu

Hercegovina: Tamo gdje tvornice mirišu prirodom

Hercegovina: Tamo gdje tvornice mirišu prirodom

Ove nedjelje dijelom Zapadnohercegovačke županije biće upriličena prva avanturistička vožnja biciklima što bi u budućnosti trebalo da preraste u tradicionalni rekreativno-turistički događaj interesantan ne samo za mještane ovog hercergovačkog podneblja nego i njegove posjetitelje.

Već u ponedjeljak u Cernu kod Ljubuškog u najvećem plantažnom maslinjaku u Bosni i Hercegovini počinje berba maslina sa 7.000 stabala. Vlasnik Dragan Mikulić kaže da je maslina dobro rodila i izvanrednog je kvaliteta. Taj događaj kadkad može biti interesantan i za turiste ali je više važan za domaće i strane gastronome jer ulje sa ove plantaže, prerađeno u tvornici tik uz nju jelima daje poseban šmek. Do maslenika sa obližnje plantaže dopire miris smilja, lavande, ruzmarina i drugog aromatičnog hercegovačkog bilja iz kojeg se u pogonima firme Roing proizvodi široka paleta eteričnih ulja a sve se plasira na tržišta Europe i Amerike.

Glavni menadžer Stipe Jukić posebno naglašava činjenicu da su selekcijom uspjeli razviti sjemena autentičnih hercegovačkih biljaka čime je osiguran obilat prinos i vrhunski kvalitet.

Narednih tjedana u avanturističkom kompleksu Peć-Mlini na području Gruda trebalo bi da počne obnova starih mlinica gdje je početkom ovog ljeta otvoren avanturtistički park pun prirodnih dragulja, sadržaja za podizanje adrenalina, staza za šetnju... Za tri mjeseca ovdje je boravilo oko 4.000 posjetitelja. U sastavu parka je moćni izvor rijeke Tihaljine, Ravlića pećina, dugački zip lajn, i via ferrata sportski teška i tjelesno jako zahtjevna staza za penjanje uz stijene.

Nove investicije priprema i Etno selo Herceg u blizini Međugorja s namjerom da kompleks smještajnih, ugostiteljskih i rekreacijskih sadržaja dopuni aroma centrom što će ga učiniti još privlačnijim za strane turiste s dubokim džepovima. U nedostatku te klijentele ovog su ljeta prema riječima Branka Penave, predstavnika Uprave, kapacitete djelomično popunili domaći gosti a među njima su bili Tuzlaci, Zeničani, Sarajlije, Goraždani... Neki su najavili da će doći i 2021. godine

Nakon obimnih ulaganja u proteklih nekoliko godina u Parku prirode Vodopad Kravice pripremaju se za postavljanje stalnog mosta kako bi nizvodno od vodopada osposobili stazu za šetnju dugu oko dva kilometra i, za sada nedostupne predjele iskonske ljepote, približili posjetiocima.

Kao što se vidi Hercegovina je kao nar puna prirodnih bogatstava, zanimljivih destinacija, pozitivnih priča i neizmjerne volje da se sve to još više i bolje stavi u funkciju turizma, razvoja, zapošljavanja i stanovništvo, posebno mladi, zadrže na obiteljskim imanjima i ognjištima.

Gore rečeno i još mnogo toga obišli su i vidjeli članovi novinarskog karavana putujući kroz Međugorje, Ljubuški, Grude, Široki Brijeg što je dio projekta "Odmori u BiH" podržanog i od Europske unije. Unija je financijski podržala otvaranje spomenutog avanturističkog kampa u čijem sastavu bi prema zamislima ovdašnjih turističkih djelatnika trebao da bude i objekat za smještaj i boravak gostiju željnih da ovdje provedu nekoliko dana.

Novinarski karavan se zaustavio i u Muzeju Humac u sastavu tamošnjeg samostana, najstarijoj muzejskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, posjetili su Međugorje i čuli priču o Gospinom ukazanju, atraktivne vodopade Krasvice i Kočuša, samostan i likovnu galeriju u Širokom Brijegu, vrelo Borak. Dakle, gotovo cijelim putem u vidokrugu su im bili voda i vinogradi, što je kod nekih (posebno onih što su prvi put ovuda putovali) otklonilo predrasude o Hercegovini punoj kamena i krša.

Na svakom koraku ovog dijela Hercegovine toče se i piju domaća vina a degustaciju za novinare priredila je vinarija Andrija iz Paoče, najplodnijeg vinorodnog kraja u regiji gdje im je domaćin bio vlasnik Miro Čorić. Njegova obitelj se osim proizvodnje i prodaje vina bavi vinskim i seoskim turizmom, i nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu. U sastavu vinarije je i banka vina gdje su pohranjene flaše u vlasništvu uglednih ljudi i kompanija iz zemlje i inostranstva poput modne ikone Armanija, bosanskog kralja pilića Madija i drugih.

Koliko god da ga ima Andrijino vino se popije do posljednje kapi. Nakon toga poput amajlije ostaje trajno sjećanje na gostoljubivost, prijateljstvo...A upravo to godi i turizmu!

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!