Logo
Ispiši ovu stranicu

Mladi dolaze, ali Šampion drži svjetski rezultat

Mladi dolaze, ali Šampion drži svjetski rezultat

Nekad bilo, sad se spominjalo, moglo bi se reći za rezultatsku sliku jesenskog dijela sezone u boćanju. Kad to kažemo onda u prvom redu imamo na umu rezultate u u dvije tzv. tehničke discipline - brzinsko i štafetno izbijanje.

Većinu medalja BiH je u svom zlatnom razdoblju od 2002. do 2012. godine, osvojila u preciznom izbijanju, uz ostalo Markica Dodig je osvojio naslov svjetskog prvaka, pobijedio na Mediteranskim igrama i Europskom prvenstvu, te Svjetskim igrama. U toj disciplini i u protekloj jesenskoj polusezoni, odličan rezultat od čak 28 poena, ostvario je Ante Dedić - Šampion, nekadašnji reprezentativac BiH, koji trenutačno nastupa za Čapljinu, piše Radio Čapljina.

Solidan rezultat u disciplini bliženje i izbijanje u krug, od 24 „punta”, ostvario je Ante Soldo, mladi Širokobriježanin. Boćarski klub Široki u toj disciplini uz Božu Naletilića, ima još jednog uspješnog mladog igrača, odnosno igrača koji može ostvariti iznad 20 poena.

Međutim, nakon preciznog izbijanja u ostalim tehničkim disciplinama – brzinskom i štafetnoj izbijanju, daleko je od nekadašnje razine. Najbolji ovojesenski rezultat u disciplini štafetno izbijanje ostvarila je kombinacija Gruda Mladen Ćorluka i Dražen Glavaš, a iznosio je 33 pogotka. Ako se uzme podatak da je kombinacija ugašenog BK Ljubuški pojedinačni naslov prvaka BiH 2012. godine, ostvarila s rezultatom 49 pogodaka od 55 izbačaja, narodski kazano – to je nebo i zemlja. Zanimljivo, još dvije kombinacije na državnom prvenstvu te godine, imale su znatno bolje rezultate od ovogodišnjeg najboljeg. Kombinacija također ugašenih BK Radišići Marin Sabljić/Željko Kužić imala je 42 pogotka od 51 izbačaja, dok su na trećoj poziciji bili Posušaci, boćari Bure, Mate Grubišić, aktualno predsjednik BS BiH, i Ante Nenadić, 39 pogodaka od 51-og izbačaja. Od navedenih bilo je i boljih rezultata pa je reprezentacije BiH svojedobno u ovoj disciplini u kojoj su medalje rezervirane za velikane – Francusku, Italiju, Hrvatsku i Sloveniju, dohvatila jednu broncu.

Slična je situacija i u brzinskom izbijanju. Najbolje rezultate od preko 40 pogodaka u toj disciplini još kao dječak postizao je Mate Ćorluka, a na toj razini svojedobno je bio i Stojan Zelić... Ovogodišnji najbolji rezultat u „brzincu” ostvario je Jurica Konjevod, najmlađi boćar Neuma, 30 pogodaka.

Dakle, s 28 pogodaka u brzinskom izbijanju Ante Dedić je održao nekadašnju svjetsku razinu bh. boćanja, ali kao predstavnik „stare garde”. Ohrabruje podatak da u ostalim disciplinama – krugu, brzinskom izbijanju i pa i štafetnom izbijanju – Dražen Glavaš, nositelji najboljih rezultata predstavnici novog vala, odnosno boćari mlađe generacije.

Poslijednja izmjena danaSubota, 19 Prosinac 2020 12:39
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!