Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubuški: U pet godina u planu čak 98 projekata od 14,4 milijuna KM

Ljubuški: U pet godina u planu čak 98 projekata od 14,4 milijuna KM

U sljedećem petogodišnjem razdoblju Grad Ljubuški planira realizirati veliki broj projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života stanovnika ovoga grada u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Pokazala je to odluka o planu kapitalnih investicija Grada Ljubuškog od 2022. do 2026. godine u kojoj se našla lista investicijskih projekata, piše Večernji list BiH.

Ukupni procijenjeni troškovi za sve investicije iz petogodišnjega plana kapitalnih investicija ovoga grada iznose 14 milijuna i 395.000 konvertibilnih maraka.

Za ceste oko 4 mil. KM

Lista investicijskih projekata po skupinama iz plana kapitalnih investicija Grada Ljubuškog od 2022. do 2026. godine predstavlja 98 projekata razvrstanih u četiri skupine, i to: cestovna infrastruktura, vodovod i kanalizacija, obrazovanje, kultura i sport te projekti iz drugih područja.

Kada je riječ o sredstvima koja se planiraju izdvojiti po navedenim skupinama, u odluci o planu kapitalnih investicija Grada Ljubuškog od 2022. do 2026. godine koja je usvojena na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, stoji kako se u projekte cestovne infrastrukture na području grada planira uložiti tri milijuna i 975.000 konvertibilnih maraka, a za vodovod i kanalizaciju 2,510.000 konvertibilnih maraka.

Projekti iz obrazovanja, kulture i sporta, čija je realizacija planirana u sljedećih pet godina na području Grada Ljubuškoga, trebali bi stajati 4,020.000 konvertibilnih maraka. Kako stoji u već spomenutoj odluci, u realizaciju projekata iz drugih područja u navedenome petogodišnjem razdoblju planira se utrošiti tri milijuna i 890.000 konvertibilnih maraka. Kada je riječ o izvoru financiranja projekata iz ove odluke, vlastita ulaganja Grada Ljubuškoga planirana su u visini od 6,065.000 konvertibilnih maraka, sudjelovanje viših razina vlasti u iznosu od četiri milijuna i 475.000 konvertibilnih maraka, građani bi trebali sudjelovati s 290.000 konvertibilnih maraka, dok se preostali dio odnosi na donacije.

Cestovna infrastruktura podrazumijeva više od 50 projekata koji se odnose na izgradnju novih gradskih ulica, rekonstrukciju postojećih gradskih ulica i nogostupa, zatim rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i rekonstrukciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta po ljubuškim mjesnim zajednicama i izgradnju nogostupa te rasvjete na lokalnim i nerazvrstanim cestama.

Skupina pod nazivom "Vodovod, kanalizacija i prečistač otpadnih voda" podrazumijeva šest projekata od kojih je dio već započet, a radovi na dijelu njih tek se očekuju. Riječ je o projektima poput izgradnje kanalizacije u Ljubuškom - zapadni krak, vodovodne mreže u Klobuku, Prologu, Studencima…

U skupini koja se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport našlo se ukupno dvanaest projekata koji se odnose na dogradnju, izgradnju i rekonstrukciju školskih objekata, izgradnju sportskih sadržaja te obnovu spomenika kulture. Čak dvadeset i pet projekata na području Grada Ljubuškog čija je realizacija planirana u sljedećih pet godina, točnije u razdoblju od 2022. do 2026., našlo se u skupini "Projekti iz drugih područja".

Vjerski objekti, turizam...

Riječ je o projektima koji spadaju u domenu rekonstrukcije i uređenja vjerskih objekata, uređenje turističkih destinacija i zelenih površina, izgradnju i uređenje prostorija mjesnih zajednica i kulturnih domova, sanaciju i uređenje poljske infrastrukture...

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!