Logo
Ispiši ovu stranicu

Nevenko Barbarić u programu RLJ o odnosu Hrvatske prema Hrvatima izvan RH

Istaknuto Nevenko Barbarić u programu RLJ o odnosu Hrvatske prema Hrvatima izvan RH

Nevenko Barbarić, bivši gradonačelnik Ljubuškog, a sada zastupnik u hrvatskom Saboru gostovao je u programu Radija Ljubuški te je iznio dojmove o radu u Saboru.

Govorio je o tome koje su obaveze Republike Hrvatske u odnosu prema Hrvatima izvan RH, što Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske, o zaštiti konstitutivnosti Hrvata u BiH, gospodarskoj suradnji, EU fondovima i prekograničnoj suradnji, te suradnji u oblasti turizma i poljoprivrede.

Osvrnuo se i na branitelje i njihova prava, te moguću pomoć RH u vezi cijepljenja i oko prelazaka granice za Hrvate iz BiH, a dotaknuo se i „sukoba“ s Ninom Raspudićem.

„Za mene je čast biti zastupnik u hrvatskom Saboru, predstavljati Hrvate izvan RH to je moj vrhunac političkog djelovanja“, poručio je Barbarić i ponovno se zahvalio svima koji su prošle godine glasali za njega na izborima.

Istaknuo je kako Republika Hrvatska ima brojne obaveze prema Hrvatima izvan RH.

„Odnos RH prema Hrvatima izvan RH reguliraju Nacionalna strategija, zakon, deklaracije, a u konačnici i Ustav Republike Hrvatske. U Nacionalnom planu su pobrojane oblasti, zakoni i ministarstva koja imaju obavezu kroz svoje aktivnosti pomagati opstanak Hrvata, između ostalog, i u BiH“, rekao je Barbarić i dodao kako je temeljem toga više puta za saborskom govornicom upozoravao što sve piše u tim zakonima, a ne provodi se.

Također je više puta upozoravao na političku situaciju i obespravljenost Hrvata u BiH.

„Ja i kolega Vidović smo imali nekoliko puta izlaganja na političke teme, pokušavajući kvalitetnije upoznati javnost u RH s položajem Hrvata u BiH. Akcenat svojih izlaganja smo stavljali na nametnute izmjene Izbornog zakona i nametnute amandmane na Ustav Federacije BiH gdje je Hrvatima oduzet veći dio konstitutivnosti, ali i jednakopravnosti“, objašnjava Barbarić.

Govoreći o pomoći Hrvatske u sferi poljoprivrede i turizma kaže kako tu ima potencijala za iskorak kroz prekogranične projekte.

„Visina sredstava i oblasti o kojima će se pregovarati su nama u interesu. Lokalne zajednice u RH ogromna sredstva po različitim oblastima povlače, stoga smo mi preuzeli sve da se u ovoj fazi kada se pregovara o novoj tranši da taj iznos bude što veći i da se ispregovaraju oblasti koje su nam prioritet, a to su turizam i poljoprivreda“.

Na tragu toga je nedavno imao sastanak s hrvatskom ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

„Imali smo online sastanak s predstavnicima ministarstva poljoprivrede i ministricom Vučković. S druge strane kraj mene je bio direktor Agro-mediteranskog zavoda u Mostaru i predstavnici Udruge Vinara, a govorilo se oko izrade zakona o vinima. Šire gledajući oblast poljoprivrede, tražim ne nužno financiju potporu, nego i transfer znanja, iskustvo i učenje, jer nama bi ovaj dio dobro došao jer mi u BiH očekujemo pretpristupne pregovore, približavanje EU, iskorištenje fondova i sve ono što slijedi unutar toga. Imamo puno toga naučiti da ne ponavljamo greške koje je pravila RH….“, ističe Barbarić, dodavši da je s ministricom Vučković često kontaktirao i dok je bio gradonačelnik Ljubuškog kako bi ukazao na potencijale koje imamo ovdje.

„Mi odavde moramo inicirati neke konkretnije zahtjeve“, govori Barbarić i dodaje da onda pomoć neće izostati.

Nedavno su u RH Saboru usvojene Izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

„Vjerujem da bi oko 1000 pripadnika HVO-a po tim izmjenama i dopunama moglo ostvariti svoja prava. I tada kada je taj zakon usvojen sam istaknuo da imamo još potreba. Naglasio sam potrebe stipendiranja djece stradalnika rata pripadnika HVO-a, kako pomoći pripadnicima HVO-a koji su iz različitih razloga stalno nastanjeni u RH da dođu do jednokratnih pomoći…”

„Ima još tu puno problema, cijenim da je ovo dobar prvi korak napravljen…“

O radu Državnog Ureda za Hrvate izvan RH je rekao kako je u Saboru podržao izvještaj o radu ovog Ureda.

„Ja sam u raspravi naglasio i zahvalio na svemu onome što Državni ured za Hrvate izvan RH čini za Hrvate u BiH. Ovdje nije samo natječaj za različite projekte koji se često spominje, ovdje je pomoć studentima kroz stipendiranje, pomoć Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, pomoć Sveučilištu u Mostaru, pomoć Hrvatskom narodnom kazalištu, pomoć u liječenju dijela populacije…“

Više poslušajte u audiozapisu:

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!