Logo
Ispiši ovu stranicu

Održana književna večer posvećena Veselku Koromanu

Održana književna večer posvećena Veselku Koromanu

Književna večer posvećena Veselku Koromanu na kojoj je predstavljena njegova nova zbirka pjesama “Bit ću negdje” održana je u  Kulturnom centru.

U programu su sudjelovali i o djelu govorili Ivan Vukoja, koji je ujedno i moderirao događaj, Miroslav Palameta i Željko Ivanković, dok je stihove čitao Robert Pehar.

- Veselko Koroman je jedan od značajnijih živućih hrvatskih i bosanskohercegovačkih pjesnika, a usudim se reći kako bi, da su njegove pjesme izvorno napisane na nekom od 'velikih europskih jezika', bio jedan od značajnijih živućih europskih i svjetskih pjesnika - kazao je u uvodnom dijelu programa Ivan Vukoja te istaknuo kako je u tijeku originalan, zanimljiv i hvalevrijedan projekt u Ljubuškom.

- Riječ je o sedam pjesama Veselka Koromana koje su oblivene u bronci ispisane na brončanim reljefima čiji je autor akademski kipar Stjepan Skoko. Neki reljefi su već postavljeni na određenim simbolički bitnim lokacijama u Ljubuškom, a preostali će biti postavljeni u što skorije vrijeme – otkrio je okupljenima Vukoja i uputio zahvalu Gradu Ljubuškom koji je odobrio i financijski podržao projekt postavljanja brončanih reljefa.

Književnik i publicist Željko Ivanković je istaknuo kako pjesnik i čitatelji kroz razumijevanje pojmova tragaju za onim što bi se zvala 'prvotna nevinost svijeta' kroz traganje za odgovorima, dok je Miroslav Palameta analizirao sedam autorovih pjesama.

Pjesnik i književnik Veselko Koroman rođen je u 1934. u Radišićima kod Ljubuškog. Povjesničar je književnosti iz BiH i nezaobilazno ime suvremenoga hrvatskog pjesništva. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Autor je više knjiga, među kojima i zbirke pjesama “Crne naranče”, eseja i kritika “Pogled iz zrcala” te romana “Mihovil”.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!