Logo
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen drugi broj godišnjaka Bilig [foto]

Predstavljen drugi broj godišnjaka Bilig [foto]

U dvorani sv. Ante u sklopu samostana na Humcu večeras je predstavljen drugi broj godišnjaka „Bilig“ na kojem su surađivali brojni autori diljem Hercegovine.

„Tematski zanimljiv, sadržajem bogat“, tako je drugi broj Biliga opisao fra Ivan Dugandžić koji je večerašnjem predstavljanju dao i dozu humora budući da je ispričao nekoliko anegdota koje na šaljiv način prikazuju duh hrvatskog naroda u dobu komunizma.

Fra Ivan je poručio svima da pročitaju ovaj godišnjak.

„Svatko može tamo naći vrlo lijepih tekstova. Ja se dobro sjećam nekih autora koji su tamo zastupljeni. Posebno mi je bilo drago čitati njihove priloge“, rekao je fra Ivan i uputio poruku kako treba pisati ovakve godišnjake jer su oni kronika vremena.  

„Naglasio bih mladim ljudima da se trude čuvati baš sve, jer stari su Latini već rekli; ono što je rečeno to odleti i nestane, ali ostane ono što je zapisano“, poručio je fra Ivan.

Drugi predstavljač Stanislav Vukorep je večeras pobrojao sve što se nalazi u BIligu, a nakon promocije je za Radio Ljubuški rekao kako mu je drago jer su na ovom broju sudjelovali autori iz čitave Hercegovine.

„Bilig je uspio da nas sve ujedini jer ima priloga iz svih mjesta u Hercegovini. Bilig će nastaviti i dalje raditi. Proširivati će se i dopisnici iz raznih mjesta jer ima tema dosta. Ima tema o kojima treba pisati. Inače nemamo puno ovakvih časopisa i godišnjaka i ja se nadam da će Bilig biti dugog vijeka“, rekao je Vukorep.

Večeras se publici obratio i fra Dario Dodig kao domaćin u ime samostana na Humcu koji je ugostio ovaj događaj, a osvrt je uputio i fra Žarko Ilić koji je i sam dao svoj autorski prilog ovom godišnjaku.

Fra Žarko Ilić je za Bilig napisao prilog o istraživanju povjesničara Stjepana Loze, koji se u svojoj knjizi, između ostalog dotaknuo i teze o ubojstvu 80-ak Srba kod jame na Humcu.

„Lozo dokazuje da je to potpuno izmišljen događaj“, rekao je fra Žarko i uputio poziv da se u Ljubuškom uskoro organizira promocija Lozine knjige.

Predsjednik Udruge Bilig prof. Ante Čuvalo je večeras istaknuo kako im je prvi cilj čuvati hrvatsku kulturnu baštinu u BiH, jačati je i gajiti.

„Broj dva nam je povezivanje svih mladih snaga diljem Hercegovine, da se mladi uvežu povežu tako da zajedno radimo na tome da budemo što svjesniji svoje baštine i da je čuvamo. Kada sam se ovdje vratio, moj je prvi dojam da svaka općina, da svaki kutak Hercegovine nekako „klapa“ na svoj način. Nema nekakve povezanosti među mladima. Imamo Framu i ono što ide kroz crkvu, ali na drugim poljima to ide slabije“, rekao je Čuvalo i dodao kako stoga moraju raditi na povezivanju mladih.

Čuvalo se dotaknuo i teme globalizacije.

„Među mnogim problemima zapadne civilizacije je i taj da se nastoji u ljudima uništiti i oduzeti im identitet, da ne znaju tko su i što su. Ja sam znao mladim studentima govoriti, kada sam predavao na sveučilištu, jednom kada vam se oduzme taj identitet, tko ste i što ste, onda će vas taj svjetski vihor globalizacije otpuhnuti jer nemate korijenja…“

Moderator večerašnjeg predstavljanja bio je Boris Brkić koji je istaknuo kako drugi broj godišnjaka ima 208 stranica, više od 30 suradnika i 50-tak priloga.

„Iako smo na početku svog djelovanja nije nam problem priskrbiti tekstove i privoliti ljude da surađuju na Biligu“, rekao je.

Večer je pjesmom uljepšala klapa Benedictus.

Predstavljanje godišnjaka Bilig

Objavljuje Radiio LjubuskiČetvrtak, 25. veljače 2021.
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!