Logo
Ispiši ovu stranicu

Maslinari: Preporuke za mjesec siječanj

Maslinari: Preporuke za mjesec siječanj

U ovom zimskom mjesecu siječnju kada je mirovanje masline u tijeku potrebno je iskoristiti vrijeme kada to klimatske prilike dopuštaju za obnovu maslinika.

Obnova maslinika prije svega se zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla. Ukoliko je došlo do raznoraznih lomova grana od divljači, snijega i dr. Rezidbom ovih grana pomlađuje se maslinik kao i pomlađivanje zapuštenih, stradalih i neproduktivnih stabala. One grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju. Prstenovanjem pomlađujemo stablo za slijedeću godinu. Također se rezidbom pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tijekom ljeta.

 Zaštita maslina u siječnju se odnosi na utvrđivanja brojnosti populacije štitastih uši (Saissetia oleae) i zaraze paunovim okom (Spilocaea oleagina) zimskim pregledom maslinika kako bi organizirali zaštitu kada za to dođe vrijeme. U svrhu zaštite se koriste sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari piriproksifena i dr.,te bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku (Spilocaea oleagina).

Krajem mjeseca ukoliko smo izostavili osnovnu gnojidbu iz prošle godine provodimo je u djelo tako što gnojivo inkorporiramo u tlo s niskim udjelom dušika naspram fosfora i kalija, te dodajemo i stajnjak kao i druga organska gnojiva.

Uskladišteno maslinovo ulje provjeravamo pregledom u skladišnim posudama i prostorijama te provjeravamo kvalitetu prije punjenja u boce i drugu ambalažu.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u  agro-centrima.

dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro

mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!