Logo
Ispiši ovu stranicu

Zvirićani održali tradicionalnu 20. Zvirićku večer

Zvirićani održali tradicionalnu 20. Zvirićku večer

Već 20 godina za redom stanovnici sela Zvirići u općini Ljubuški održali su svoju tradicionalnu Zvirićku večer.

Kao što se događalo svih proteklih godina, okupila je velik broj Zvirićana, domaćih i raseljenih. Susret je počeo svetom misom u 19 sati koju je predvodio fra Miro Šego, vikar provincije, u koncelebraciji s humačkim župnikom fra Ljubom Kurtovićem, gvardijanom fra Darijom Dodigom, fra Ivanom Paponjom i Ivanom Landekom a pjevanje je uzveličala Zvirićka mladež.

Prije šest godina Zvirićani su blagoslovili spomenik poginulim u drugom svjetskom ratu, poraću i domovinskom ratu te su odlučili da svake godine baš na Zvirićku večer posebno se sjećaju poginulih u drugom svjetskom ratu, u poraću te domovinskom ratu i tako su i ove godine odali posebnu počast prinoseći vijenac i svijeću.
 
Na samom početku večeri voditelji su spomenuli jednu važnu osobu Fra Žarka Ilića koja je svojim zalaganjem i životom uvelike i pridonijela da danas možemo slaviti spomenute dvije obljetnice.
 
Tema ovogodišnje Zvirićke večeri je upravo “Pedeseta obljetnica izgradnje Crkve Svih Svetih na Zvirićima “.
 
Zvirićani su zbog škrtosti zemlje u velikom broju iz svog sela iselili još prije 1970.Oni koji supreostali zdušno su na Božić 1970. godine odlučili graditi crkvicu u svom godina seljani su se ovdje okupljali oko vanjskog oltara i čuvali svoju vjeru na Suletu. Radovi su dovršeni radom samih Zvirićana i prilozima onih odseljenih i onih na privremenom radu u inozemstvu tijekom 1971, i 1972. godine. Crkvica duga 16, a široka 6,5 metara pokrivena je krajem veljače 1972. Ograđena je dvorištem, a kasnije (1974) nabavljen oltar i križni put. Godine 1976. postavljene su klupe, a 1979. dovedena električna energija i crkva osvijetljena. Zvono je nabavljeno još 1937. i visjelo je najprije na jednome stablu, a 1939. sagrađen je betonski zvonik. On je konačno porušen 1990., a zvono je premješteno na pročelje crkve i postavljeno na zvonik u obliku suvremene preslice na pročelju crkve kako ga vidimo danas.
 
Te je godine u selu bilo tek 11 obitelji; 1971. , kada je počela izgradnja crkvice, bilo ih je 63. Za vrijeme gradnje gvardijani na župi su bili fra Grga Martić te nakon njega fra Hadrijan Sivrić , prakatur Luka Dodig Pavićev , majstor Matan Primorac a radnici Zvirićani. Crkva je posvećena Svim Svetima. Godine 2010. i 2011. crkva je temeljito preuređena: dograđen je novi dio s oltarskim, prostorom, sakristijom, ispovjedaonicom i ostavom, u podrumskom dijelu uređena mrtvačnica i zahodi te se kontinuirano radilo i na uređenju crkvenog prostora pa danas ovo mjesto koje nas okuplja već 50 godina izgleda ovako kako vidimo.
 
Tako je zahvaljujući velikim dobrotvorima uređen unutrašnji i vanjski dio crkve .
 
“Zahvaljujući našim dobrotvoru i sumještaninu Ivanu Jurkoviću (Šubiću) koji već dugi niz godina živi u Americi i njegovoj obitelji što je ove godine naša crkva bogatija za oltar, ambon I svetohranište.” istaknuo je Velimir Paponja.
 
Osim unutarnjeg uređenog djela crkve, Crkava Svih Svet je dobila i novo ruho na vanjskem izgledu, gdje su odrađeni s lijeve i desne strane kameni zidovi, te postavljena kocka, a zato je zaslužan je zaslužen Mladen Jurković- Šubič koji već 20 godina nesebično pomaže ovom malom selu.
 
Prema riječima Velimira Paponje, predsjednika udruge Zvirićke hrvatske zajednice, ove godine je groblje Sulet dodatno uređeno i prošireno koje je financiralo Grad Ljubuški.
 
Dvadeseta zvirićka večer kojoj je tema 50 godina od izgradnje Crkve Svih Svetih naZvirićima potaknula je sve da pričaju i prepričavaju jedni drugima a posebno mlađima o crkvi na Suletu, te uspomenama koje su stekli i o njezinoj važnosti za budućnost ovog sela.
Nakon završenog misnog slavlja, Zvirićani i njihovi gosti spustili su se do malonogometnog igralištu ispred Zvirićke kuće, te su uživali u zabavnom programu tamburaškog sastava “Miris Juga.
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!