Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak osuđen na tri mjeseca uvjetno zbog poruke Martini Mlinarević

Ljubušak osuđen na tri mjeseca uvjetno zbog poruke Martini Mlinarević

Općinski sud u Ljubuškom donio je pravosnažnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog,

pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), zbog prijeteće poruke koje je putem Facebooka uputio književnici Martini Mlinarević, aktuelnoj veleposlanici Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, priopćeno je iz Udruženja BH novinari, a piše hercegovina.info.

'BH novinari' podsjećaju da je, nakon što je u kolovozu 2019. na Facebooku objavila vijest da joj je zabranjeno da predstaviti „Huzur“ na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje.
 
Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović, nazivajući je, između ostalog, „izdajnicom“ svoga naroda i „neprijateljem Hrvata“.
 
Zbog spomenute poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25. ožujka donio presudu protiv Pavlovića zbog kaznenog djela - izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora koja se neće izvršiti ukoliko osuđeni u razdoblju od godinu dana ne počini novo kazneno djelo.

"Smatramo da je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru veoma važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje. Posebno nam je važna osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević, jer u Liniji za pomoć novinarima uočili smo da je u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje", kaže Vildana Džekman, pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

Mišljenja je da uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna za ovu vrstu kaznenog djela, ali da, svakako, "predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama", navodi se u priopćenju.

Poslijednja izmjena danaPetak, 11 Lipanj 2021 21:06
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!