Logo
Ispiši ovu stranicu

10. travnja proglašena je Nezavisna Država Hrvatska

10. travnja proglašena je Nezavisna Država Hrvatska
Na današnji dan, 10. travnja 1941. godine,  Slavko Kvaternik proglasio je Nezavisnu Državu Hrvatsku. 
 
Proglašenje je emitirano putem Radio Zagreba iz zgrade u Vlaškoj ulici 116 (danas sjedište tvrtke Badel 1862).

Dogodilo se to prije točno 83 godine u satima kad su pobjedničke njemačke trupe ulazile u Zagreb.

Tekst proglašenja počinje sljedećim riječima: “Hrvatski narode! Božja providnost i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovnost našeg poglavnika dr. Ante Pavelića, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu, odredili su da danas pred dan uskrsnuća Božjeg sina uskrsne i naša Nezavisna Država Hrvatska.”(na dan proglašenja bio je Veliki Četvrtak uoči Uskrsa).

Zanimljivo je da je Ante Pavelić u trenutku proglašenja NDH još bio u Italiji.

NDH je zauzimala većinu današnjeg teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dijelove današnje Vojvodine (Srijem), ali se morala odreći dijelova teritorija Mađarskoj (Međimurje i Baranju) i Italiji (Istru, Rijeku, većinu otoka i dalmatinske obale).

NDH je pod utjecajem Hitlerove Njemačke donijela rasne zakone na osnovu čega su osnivani koncentracijski logori. U tim je logorima život izgubilo, kako današnja istraživanja pokazuju, više tisuća ljudi, žena i djece.

Porazom sila osovine prestala je postojati i NDH, 8. svibnja 1945, ulaskom partizana u Zagreb, dok su ustaški vođe napustili zemlju.

Umjesto zatvaranja logora po “oslobođenju” Titovi krvnici su u njima držali “neprijatelje naroda”, kako su nazivali Hrvate koji nisu bili pripadnici partizanskog pokreta. Primjerice logor u Jasenovcu je zatvoren tek 1951. godine – 6 godina nakon završetka II. svjetskog rata.

Nažalost, tzv.“oslobođenjem“ od Hitlerove Njemačke, počinje Križni put stotina tisuća pripadnika hrvatskog naroda čije su kosti razasute od Bleiburga u Austriji do Vardara u Makedoniji. Prisjetimo se samo Huda jame i desetaka takvih stratišta za koja nitko nije odgovarao!

45 godina kasnije, u krvi se raspao na krvlju uspostavljen i jugoslavenski režim. Hrvati su cijenu platili brojnim žrtvama koje su pale u Domovinskom ratu te danas, unatoč mnogim gospodarskim i drugim poteškoćama koje prate društvo, uživaju slobodu koju su toliko stoljeća željno isčekivali.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!