Logo
Ispiši ovu stranicu

Sveti Toma Akvinski, autor jedne od najljepših pjesama Presvetom Sakramentu

Sveti Toma Akvinski, autor jedne od najljepših pjesama Presvetom Sakramentu

Na današnji dan spominjemo se dominikanskog svetca i velikog crkvenog naučitelja, teologa i filozofa.

Toma Akvinski rodio se u plemićkoj obitelji 1225., u provinciji Frosinone, u Laciju. Kada je odlučio zarediti se za dominikanca, iznenadio je sve u obitelji. Naime, dominikanski red u to vrijeme bio je poznat kao prosjački red, što se njegovoj plemenitaškoj obitelji nije nimalo svidjelo. Pokušali su učiniti sve kako bi odvratili Tomu od njegova nauma.

Najprije je boravio u Kelnu, gdje mu je učitelj bio sveti Albert Veliki, filozof, teolog i crkveni naučitelj. Na pariškom sveučilištu istaknuo se predanošću u učenju, umnošću, ali i tvrdoglavošću, zbog čega je od svojih kolega bio prozvan 'šutljivim volom'.

Albert Veliki cijenio je Tominu suzdržanost i obranio ga je ovim riječima: 'Taj nijemi vol jednom će tako riknuti da će cijelim svijetom odjeknuti!' Nakon studija u Napulju, Toma je stupio u dominikanski red, a za svećenika je zaređen 1250. godine. Teologiju i filozofiju predavao je u Parizu, Rimu, Orvietu i Napulju.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su 'Suma teologie' i 'Suma protiv pogana', u kojima je istražujući istinu, produbio dogme i otajstva kršćanske vjere. Žarko je štovao Presveti Sakrament i o njemu ispjevao najljepše himne, kao što su 'Hvali Sion Spasitelja' i 'Klanjam ti se smjerno'.

Pored svoje velike učenosti, ostao je jednostavan i ponizan redovnik. Pred kraj života imao je viđenje: u dubokoj molitvi Krist ga je s križa zapitao: 'Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?' Toma je na to odgovorio: 'Samo tebe, Gospodine!' Prestao je pisati svoju 'Sumu teologie', a djelo je dovršio njegov učenik Reginald. Nakon viđenja koje je doživio, Toma je kazao Reginaldu: 'Sve što sam dotad o Bogu pisao – sada je poput pljeve.'

Preminuo je u samostanu u Fosanovi, a 1323. godine proglašen je svetim. Sveti Toma Akvinski zaštitnik je akademika, teologa, studenata i knjižara.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 28 Siječanj 2021 10:27
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!