Logo
Ispiši ovu stranicu

Ćosić: Prihvatljiv je zahtjev za povećanjem plaća, dijelovi kolektivnog ugovora nisu

Ćosić: Prihvatljiv je zahtjev za povećanjem plaća, dijelovi kolektivnog ugovora nisu

U Županiji Zapadnohercegovačkoj jučer je započeo štrajk sindikata srednjih i osnovnih škola. Iako je službeno trebalo započeti drugo polugodište, nastava se ne odvija u svim srednjim i većini osnovnih škola.

Provjerili smo kakve zahtjeve imaju sindikati, ali i kakav je stav županijske vlade prema njima.

Odluku sindikata o pokretanju štrajka prihvatilo je svih osam srednjih škola, te 12 od ukupno 14 osnovnih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Zbog toga neće biti nastave u školama sve dok se ne postigne dogovor s Vladom.

Sindikati traže povećanje plaća i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Aktualni predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić kazao je kako podržava zahtjeve za povećanjem plaća. Međutim, ne slaže s provođenjem metode štrajka s kojom se kako kaže, manipulira s djecom. Također, pojedini dijelovi kolektivnog ugovora mu nisu prihvatljivi, prenosi RTV HB.

Pregovore sa sindikatima vodit će resorno ministarstvo, međutim Ćosić navodi kako je otežavajuća okolnost što je aktualna Vlada u tehničkom mandatu, ali da bi se nova trebala u što skorije vrijeme formirati. Sindikati s druge strane, u tome ne vide problem.

“Mi smo 27. prosinca ponovno poslali zahtjev za žuran sastanak da do štrajka ne dođe. A pojam tehničke vlade, možete vidjeti na primjeru Vlade HNŽ-a ili Vlade Federacije gdje te vlade rade do izbora nove. Ja očekujem u skorije vrijeme sastanak, jer dogovor je rješenje, a štrajk nije”, rekao je Slaven Ljubić iz Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH za RTV HB.

“Ako smo već godinama čekali potpisivanje kolektivnog ugovora, onda ovo nije najbolji trenutak za njegovo potpisivanje. Valjalo bi pokazati malo strpljenja i dobre volje do konstituiranja vlasti u Županiji Zapadnohercegovačkoj”, zaključio je Ćosić.

Kada bi učenici mogli ponovno krenuti na nastavu, za sada nitko ne može precizno odgovoriti. Ali isto tako prema ranijem sporazumu resornog ministarstva i sindikata dogovoreno je da ako štrajk potraje duže od četiri tjedna, nastava će se početi odvijati za učenike završnih razreda u osnovnim i srednjim školama.

Pogledajte više u videu u nastavku:

Poslijednja izmjena danaUtorak, 10 Siječanj 2023 10:14
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!