Logo
Ispiši ovu stranicu

Krišto za HTV: Hrvati u BiH suveren, ustavotvoran i konstitutivan narod

Krišto za HTV: Hrvati u BiH suveren, ustavotvoran i konstitutivan narod

Za tjedan dana u Bosni i Hercegovini održavaju se opći izbori. Oko 3,3 milijuna glasača birat će vlast na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini.

Izbori se održavaju u jeku velike političke krize zbog nepromijenjenog Izbornog zakona, a mnogi predviđaju da će se kriza nastaviti i nakon izbora. S njihovim približavanjem predizborna kampanja sve je žešća. Borjana Krišto, kandidatkinja HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH, rekla je da je potpuna ustavna jednakopravnost i legitiman izbor političkih predstavnika u interesu cijele BiH.

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za člana Predsjedništva BiH, rekla je u Dnevniku da su ovo povijesni izbori, i za BiH i za Hrvate u BiH.
 
- Ustav BiH definirao je BiH kao državu tri konstitutivna naroda, nepravedno podijeljenu na dva entiteta - bošnjački i srpski. Postoji ustavna diskriminacija prema konstitutivnom narodu, a usto imamo stalne nasrtaje na Ustavom zajamčena prava Hrvata gdje nam drugi narod, bošnjački, većinski, bira političke predstavnike. Samo kroz rješenje na principu potpune ustavne jednakopravnosti i kroz legitiman izbor političkih predstavnika u Predsjedništvu i Domu naroda, BiH ima budućnost i opstojnost, kazala je u razgovoru s Ivicom Đuzelom.
 
Kaže da BiH stagnira, društveni i politički odnosi su na dnu, a poljuljano povjerenje, prije svega između Bošnjaka i Hrvata, treba ponovno izgraditi.
 
Uvjerena je da će hrvatski narod pokazati snagu i zajedništvo, kao što je to, rekla je, pokazao i HNS kroz kandidiranje zajedničkog kandidata.
 
Njezina ključna politička poruka je da je BiH njezina domovina i da je voli te da je to domovina i hrvatskog naroda.
 
- Hrvatski narod kao konstitutivan narod nije niti manjina ni mali narod, on je narod koji je ustavotvoran, konstitutivan i suveren, naglašava.
 
Na pitanje slaže li se s onima koji kažu da su neki stvarni problemi građana ostali zaboravljeni, rekla je da HDZ BiH u izbore ide s programom koji je napravljen na temelju analize političke situacije i kriza, izazova vremena.
 
- Ne bih rekla da su po strani ostavljena druga pitanja. U našem su fokusu ne samo politička pitanja, ali oni su zaista prioritet u BiH i moraju se riješiti, jer opterećuju i sva druga pitanja.
 
Naglasila je da se, ako pobijedi, ne može odustati od promjene izbornog zakona, da se on mora promijeniti prema odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju.
 
- To znači da i hrvatski narod kao konstitutivan narod ima pravo odlučiti tko će ga predstavljati, zastupati u institucijama. Zbog nepromijenjenih pravila HNS je odlučio ići s jednim kandidatom bez političkog pluralizma, ponovila je.
 
Nada se i vjeruje da će i da će svi politički predstavnici drugih naroda shvatiti da je to interes i budućnost BiH. 
 
Izbori u BiH - Bitka za svaki glas
 
U Bosni i Hercegovini traje bitka za svaki glas. Za Predsjedništvo BiH bore se, među ostalima, Željka Cvijanović iz Dodikova SNSD-a, čelnik najjače bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora Borjana Krišto. 
 
- Mi smo nekad svi bili jedna nacija pa su nas podijelili i sukobili međusobno. Dakle, mi baštinimo tu ideju možda jedini iskreno i zato ćemo pobijediti, poručuje Izetbegović. 
 
Mnogi u tome prepoznaju priču o bosanskoj naciji, u čemu Srbi i Hrvati vide opasnost od dominacije većinskih Bošnjaka. 
 
- Bosna i Hercegovina kako je uspostavljena kao država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i samo rješenje na principu ustavne jednakopravnosti sva tri naroda jamče njezinu sigurnost i opstojnost pa i europsku budućnost, ističe Krišto.
 
Analitičari kažu kako u predizbornoj kampanji nema govora o važnim životnim temama i problemima u BiH.
 
- Ne vidim nikakvih konkretnih mjera osim laži koje slušamo o robotima, dronovima, o stotinama tisuća zaposlenih, o tome kako čim dođu na vlast da ćemo ući u Europsku uniju i tako dalje, smatra Senka Kurt, analitičarka i glavna urednica portala Interview.ba.
 
Zoran Krešić, analitičar i novinar Večernjeg lista iz Mostara, kaže da u ovoj izbornoj kampanji prednjači Željko Komšić, „koji tako mržnjom prema Hrvatima i Hrvatskoj želi privući što već broj glasova Bošnjaka”. 
 
Kako bi se privukli glasovi, ne biraju se sredstva, od njihove navodne kupnje do emocija. No, Senka Kurt misli da će više kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva poboljšati izglede HNS-ovoj Borjani Krišto.
 
- Mislim da će se Bošnjaci usmjeriti ili na Izetbegovića ili na Bećirovića i da će s te strane Borjana Krišto imati lakši zadatak, kazala je.
 
Hoće li BiH napokon dobiti vlast koja je izraz demokratske volje svih triju konstitutivnih naroda ili će se praksa nametanja političkih predstavnika Hrvatima nastaviti, znat ćemo za tjedan dana. U javnosti i političkim krugovima očekuje se da izmjenom izbornog zakona visoki predstavnik Christian Schmidt kaže zadnju riječ.
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!