Logo
Ispiši ovu stranicu

Četvrtak neradni dan u ŽZH i HBŽ-u

Četvrtak neradni dan u ŽZH i HBŽ-u

Četvrtak, 16. lipnja, blagdan Tijelova, neradni je dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.

Na temelju članka 2. Zakona o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj (”Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke”, broj: 9/04), četvrtak, 16. lipnja 2022. godine blagdan Tijelova je neradni dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj, objavila je u srijedu Uprava civilne zaštite ŽZH.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije obavještava građane Hercegbosanske županije da je četvrtak, 16. lipnja 2022. godine – Tijelovo (Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), sukladno Zakon o blagdanima i neradnim danima HR HB (”Narodni list HR HB”, broj 45/95), blagdan i neradni dan u Hercegbosanskoj županiji, navode iz spomenutog ministarstva.

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke crkve. Povijesna podloga i razvoj kreću od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobivaju u 13. stoljeću kada se sastavljaju euhološki obrasci koji nisu promijenjeni do današnjih dana.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!