Logo
Ispiši ovu stranicu

Izaslanstvo EU: Tranša od 125 milijuna eura nije odgođena, ali je moguće da se to dogodi

Izaslanstvo EU: Tranša od 125 milijuna eura nije odgođena, ali je moguće da se to dogodi

Druga tranša makrofinancijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja riskira da je izgubi ukoliko se nastavi s trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka, rečeno je Feni iz Izaslanstva Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kako su naveli, Europska unija će u idućih mjesecima izvršiti procjenu ispunjavanja uvjeta koji su postavljeni za isplatu druge i posljednje tranše makrofinancijske pomoći.

Ovi uvjeti precizirani su Memorandumom o razumijevanju između BiH i Europske komisije, a uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcioniranja tržišta rada - naglasili su u odgovoru Feni.

Mediji su jučer objavili da će Europska unija odgoditi isplatu druge tranše financijske pomoći za BiH od 125 milijuna eura jer vlasti u BiH nisu ispunile obveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog koronavirusa u visini od 250 milijuna eura.

Taj ugovor potpisan u prosincu 2020. godine, a BiH je u listopadu prošle godine primila prvu tranšu, jer su institucija u BiH tek u srpnju ratificirale sporazum s Europskom unijom.

Nakon što su ta sredstva postala operativna, trebalo je uslijediti ispunjavanje uvjeta za dobivanje druge tranše, a u pitanju je zajam pod povoljnim uvjetima.

Međutim, blokada rada državnih institucija još je aktuelna i traje posljednjih gotovo šest mjeseci od kako je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je kao kivično djelo definirano negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Od tada predstavnici Republike Srpske odbijaju sudjelovati u radu državnih institucija, što je uzrokovalo jednu od najtežih političkih kriza u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Između ostaloga, godina je završila bez usvojenog državnog proračuna funkcionirajući samo na odlukama o privremenom financiranju.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!