Logo
Ispiši ovu stranicu

Usvojen zakon o roditeljima njegovateljima

Usvojen zakon o roditeljima njegovateljima

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici usvojio predloženi zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

”Djeca s invaliditetom u razvoju su jedna od najosjetljivijih kategorija stanovništva, a njihove porodice su u velikoj mjeri izložene brojnim potrebama i podložne raznim rizicima zavisno od uređenosti sistema socijalne zaštite, kao i rada udruženja koje se bave ovom problematikom. Također, njihovi roditelji u većini slučajeva zbog cjelodnevne brige, njege i odgoja te djece nisu u mogućnosti ostvariti osnovno pravo na rad. U tom smislu bilo je potrebno sistemski urediti ovo pitanje, kao i status roditelja njegovatelja”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Status i prava

Status roditelja njegovatelja priznaje se roditelju osobe s invaliditetom ako je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života neovisno od godine starosti tog djeteta.

Roditelj njegovatelj ima pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u FBiH, pravo na MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

”U pogledu potrebnih sredstava procijenjeno je da će na godišnjoj razini za ovo pravo biti potrebno izdvojiti 27.248.239,20 KM iz federalnog proračuna. Imajući u vidu da je za ovu namjenu već osigurano 16.567.411 KM preostalu će razliku potrebnih sredstava biti moguće namiriti internom preraspodjelom s pozicije Tekućeg transfera za osobe s invaliditetom (neratni invalidi) iz kojeg se, između ostalog, isplaćuje i pravo na pomoć i njegu druge osobe koja će se prestati isplaćivati u slučaju priznanja roditelja njegovatelja”, dodao je Drljača.

Poslanici su tijekom rasprave iznijeli veći broj sugestija, a među njima je poslanica Hrvatske demokratske zajednice BiH Matea Cakalin ukazala da su osobe s invaliditetom najranjivija kategorija koja iziskuje svakodnevnu skrb njihovih roditelja ovisno o stupnju invaliditeta.

”Stoga je potrebno na jedan sustavan način riješiti status obitelji koje imaju dijete s invaliditetom. Budući da su u osnovi prijedloga zakona uočene određene manjkavosti Vlada Federacije BiH je uložila amandmane”, navela je Cakalin.

Amandmani

Amandmani Vlade odnose se na, kako je pojasnio Drljača, na precizniju definiciju roditelja-njegovatelja.

”Također, omogućava se da status roditelja njegovatelja može ostvariti i osoba iz reda srodnika. Osim toga, briše se ograničenje do navršene 30 godine života čime se omogućava da roditelji srodnici mogu ostvariti ovo pravo neovisno o starosti osobe s invaliditetom. U slučaju prestanka statusa roditelja-njegovatelja osoba s invaliditetom može ostvariti pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite”, obrazložio je Drljača.

Poslanica Stranke demokratske akcije Kenela Zuko zaključila je da su po prvi put priznaju porodice koje imaju djecu s invaliditetom.

”Imat će naknade u visini najniže plaće. Vjerujem da će se to dorađivati u narednom periodu. Ovaj zakon dvostruko djeluje – zapošljavaju se ljudi s jedne strane, a s druge pomaže se najtežoj kategoriji ovih populacija. Usvajanjem ovog zakona mi pravimo trasu budućim generacijama”, poručila je Zuko.

Kada i Dom naroda Federacije BiH usvoji ovaj zakon, poslanik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić kaže da će biti omogućeno njegovo stupanje na snagu i tada će roditelji njegovatelji dobiti najkvalitetniji zakon u regionu.

”Roditelji će imati naknadu, doprinose za PMIO i zdravstvo i pravo na mirovinu, ali važnije od svega dobit će priznat status i da su prepoznati kao važan dio našeg društva”, rekao je Čengić.

Tražilo se povlačenje

Podsjetimo, koalicije organizacija osoba s invaliditetom iz Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske županije i Kantona Sarajevo u skladu s dogovorima i razmjenom mišljenja o Prijedlogu Zakona o roditelju njegovatelju u FBIH, izrazile su ranije nezadovoljstvo ovim Prijedlogom Zakona, te načinile zahtjev za njegovo povlačenje iz procedure namijenjen zastupnicima Parlamenta FBiH, premijeru FBiH i ministarstvu rada i socijalne politike FBiH.

”S obzirom na ionako težak položaj osoba s invaliditetom i značaj oblasti koju Zakon regulira, te na pogubne posljedice trenutno predloženih rješenja za osobe s invaliditetom i njihove obitelji, koalicije organizacija osoba s invaliditetom koje čine trideset organizacija osoba s invaliditetom, jednoglasno su se složile da je ovaj Prijedlog Zakona veoma nepovoljan i diskriminatoran za osobe s invaliditetom, te da je potrebno hitno reagirati. Zakon je na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBIH na sjednici zakazanoj za 27. srpanj”, priopćili su iz Koalicije organizacija osoba s invaliditetom.

”Prijedlog Zakona u suštini nije inkluzivan, iako se svi, bar verbalno, zalažemo za stvaranje inkluzivnog društva i uključivanje osoba s invaliditetom u sve društvene tokove. Zbog svega navedenog, ali i niza drugih razloga, vjerujemo da će zastupnici u Parlamentu FBiH, Vlada i nadležno Ministarstvo, imati razumijevanja i sukladno našem zahtjevu, Prijedlog Zakona o roditelju njegovatelju u FBiH, povući iz daljnje parlamentarne procedure”, priopćeno je iz Koalicije organizacija osoba s invaliditetom.

Novalić: Osobno mi je stalo da roditelji njegovatelji dobiju status

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pozdravila je usvajanje Zakona o statusu roditelja njegovatelja u Federaciji Bosne i Hercegovine .

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se svim zastupnicima koji su podržali donošenje ovog zakona te izrazio uvjerenje da će zakon biti usvojen i u Domu naroda Federalnog parlamenta.

”Smatram ovo početkom rješavanja jednog velikog problema i osnovom za daljnje unapređenje kada je u pitanju ovaj vid podrške. Osobno mi je stalo da roditelji njegovatelji djece s poteškoćama, oni koji su nažalost zbog stanja svog djeteta prinuđeni biti mu na raspolaganju 24 sata dnevno konačno dobiju zakonski riješen status. To je minimum koji možemo uraditi za njih u Federaciji BiH. Očekujem da zakon bude usvojen čim prije i na Domu naroda, te da onda u što kraćem roku budu urađene sve pripreme kako bi se zakon počeo i primjenjivati, a najkasnije u roku od tri mjeseca”, kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je neophodno donijeti podzakonske akte, utvrditi sistem, bazu podataka, te osposobiti centre za socijalni rad, što je od velikog značaja kako bi se na vrijeme mogla planirati sredstva u budžetu i za narednu godinu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je pozdravio usvajanje zakona te uputio riječi zahvale svim zastupnicima koji su danas podržali njegovo usvajanje.

”Ovo je jedan od najhumanijih zakona koji su do sada doneseni. Ovo je značajna stavka socijalne reforme. Želimo reformu koja nije politična. Tri mjeseca nakon stupanja na snagu zakona, analizirat ćemo njegovu primjenu i učinke kako bi uradili eventualno potrebne izmjene i dopune, a sve s ciljem da zakon bude što bolji i sveobuhvatniji“ kazao je ministar Drljača.

Ovaj zakon prvi put sistemski rješava ovo pitanje, a cilj mu je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 27 Srpanj 2021 22:22
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!