Logo
Ispiši ovu stranicu

Ured Vlade ŽZH za EU integracije sudjelovao u provedbi „Programa EU za mlade državne službenike u BiH“

Ured Vlade ŽZH za EU integracije sudjelovao u provedbi „Programa EU za mlade državne službenike u BiH“

Od petka, 28. svibnja 2021. godine do utorka, 1. lipnja 2021. godine u Županiji Zapadnohercegovačkoj su boravili mladi državni službenici iz cijele Bosne i Hercegovine.

Naime, mladi državni službenici koji dolaze iz različitih institucija BiH (Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Vlada Zeničko-dobojske županije, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, Vlada Unsko-sanske županije) su pohađali online obuku iz oblasti europskih integracija. Predavanja je predvodilo prestižno međunarodno sveučilište Collegeof Europe iz Brugge u Belgiji. U Sarajevu su 22. i 23. listopada održana uvodna predavanja o projektu „Program EU za mlade državne službenike u BiH“ koji omogućava stručno usavršavanje državnih službenika u procesu EU integracija. Projekt financira Europska unija, a implementira British Council u BiH. Program je posvećen unapređenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne i depolitizirane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti, a cilj projekta je osnaživanje mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja Europskoj uniji i koji će biti nositelji promjena u toku procesa proširenja.

U okviru navedenog programa je planirana dvotjedna razmjena unutar Bosne i Hercegovine, u kojem su uz Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao domaćina sudjelovale i ostale institucije iz Županije Zapadnohercegovačke što je mladim državnim službenicima omogućilo da provedu vrijeme u institucijama javne uprave na nivou drugačijem od onog na kojem rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja.

Prvi dan posjete, u petak, 28. svibnja 2021. godine je ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, Ivan Jurilj sa suradnicima primio mlade državne službenike, upoznao ih sa osnovnim karakteristikama Županije Zapadnohercegovačke, djelokrugom rada Ureda, poželio im dobrodošlicu i ugodan profesionalni i turistički boravak u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Nakon toga je pomoćnica ravnatelja, Ana Soldo održala prezentaciju o digitalizaciji procesa rada u Uredu ponajprije kroz svoju službenu web stranicu www.eui-zzh.ba na kojoj redovito objavljujemo sve relevantne informacije o aktivnostima koje proizlaze iz djelokruga rada Ureda, zatim uspostavljanje sustava upravljanja podacima sa online pristupom koji je dostupan svim djelatnicima što im je uvelike olakšalo rad od kuće tijekom pandemije, izrade strateških dokumenta u području komunikacije o čemu će javnost biti upoznata u budućnosti, itd. Na kraju je zaključila da je digitalizacija, pojednostavljenje i ubrzanje rada i procesa u javnoj upravi cilj kojem bi sve institucije u županiji trebale težiti.
Nakon toga su u pratnji djelatnica Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije mladi državni službenici posjetili Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke gdje ih je primio Josip Matić. Upoznao ih je s djelokrugom rada Ministarstva, brojem zaposlenika, Registrom državnih službenika i namještenika, Registrom udruženja, te na koji način oni digitaliziraju svoj rad i što planiraju u budućnosti.

Prvi dan njihove posjete je završen odlaskom u Posušje, u Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačkegdje ih je primio Pero Mandić koji je kao koordinator projekta „Analiza mogućnosti uspostave kratkih lanaca opskrbe hranom i digitalna tržnica“ prezentirao isti i predstavio je mobilnu aplikaciju Agropin ili digitalnu tržnicu koja ima za cilj povezati poljoprivredne proizvođače s neposrednim potrošačima i tržištem. Ovaj projekt je u skladu sa Strategijom ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020. – 2030. godine, a proveden je u suradnji Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon slobodnog vikenda i turističkog obilaska Hercegovine po vlastitim željama mladi državni službenici su u ponedjeljak, 31. svibnja 2021. godine posjetili Ministarstvo obrazovanja Županije Zapadnohercegovačkeu Širokom Brijegu gdje su ih primile Karla Ćosić i Anamarija Musa te upoznale s projektom „Digitalizacija obrazovnog sustava u Zapadnohercegovačkoj županiji (ŽZH)- E- škola“ koji je rezultat nagrade koju je dobila Županija Zapadnohercegovačka od strane UNDP u okviru projekta ILDP, za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini. Zatim su ih Maja Soldo i Jure Miloš iz Sektora kulture i kulturno povijesne baštine u Ministarstvu upoznali sa situacijom u ovom sektoru, od zakonskog okvira do pregleda kulturnih ustanova, udruga. Ministarstvo je u izradi novog Zakona o kulturno-povijesnoj baštini i Zakona o muzejskoj djelatnosti. U cilju jačanja institucionalnih kapaciteta za upravljanje kulturno-povijesnom i tradicijskom baštinom krenulo se u formiranje i opremanje Zavoda za zaštitu i očuvanje kulturno povijesne baštine, te izradu registra kulturno- povijesne baštine i digitalizacije kulturno povijesne baštine. Sudionici su upoznati sa uvidom u materijalnu i nematerijalnu baštinu te načinom njihove digitalizacije. Razgovaralo se i o natjecanjima koje organizira Ministarstvo kao što su „Kulturna baština moga kraja“ i „Dani hrvatskog jezika“, te su sudionici imali priliku u uredu Josipa Primorca i Ante Vicana pogledati izložbe radova učenika osnovnih škola koja je zbog pandemijskih uvjeta izložena u prostorijama Ministarstva. Ministarstvo sukladno ustavnim nadležnostima također radi na izradi Zakona o mladima ŽZH, te njegovom usvajanju. Zatim su sudionici imali priliku posjetiti arheološki lokalitet u Mokrom, prapovijesnu gradinu i konzervirane ostatke starokršćanske bazilike.

Drugi dan njihove posjete je završen odlaskom u Avanturistički park „Peć Mlini“ koji je smješten u općini Grude uz sami izvor rijeke ponornice Tihaljine. Ovaj park nije obični park – to je avanturistički i adrenalinski park koji je dobio ime po istoimenom zaseoku mjesta Drinovci. Imali su priliku vidjeti najduži zipline u Bosni i Hercegovini, ViaFerratu i sportsko penjanje na stijenama. Također su posjetili Ravlića pećinu, jednu od najstarijih u Europi, te šetali uz izvorište rijeke Tihaljine i oko starih mlinaca.

U utorak, 1. lipnja 2021. godine posjetili su Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke u Ljubuškom gdje im je Slaven Planininić prezentirao projekt video-analitičkog sustava ”Renata” kao jedan od vodećih projekata ministarstva koji olakšava rad policijskih službenika, ali i podiže razinu sigurnosti građana. ”Renata” je video-analitički sustav u kojem se podaci obrađuju, pohranjuju, prenose i koriste, a sastoji se od dva modula: modula za kriminalističku policiju – koji je vidljiv samo policijskim službenicima kriminalističke policije i modula za uniformiranu policiju, vidljiv samo policijskim službenicima uniformirane policije. Koristeći ovaj sustav povećava se prometna i javna sigurnost, omogućuje proaktivno praćenje vozila i osoba koje naprave prekršaj, a naprednim pretragama i filtriranjem podataka u bazi moguće je korištenje podataka u operativnim poslovima policije, posebno na poslovima suzbijanja kriminaliteta.

Treći, ujedno i posljednji dan njihove posjete je završen odlaskom u Grude u Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke gdje su ih primili Milan Ševo i Velimir Markota i prezentirali do kojeg stupnja je digitaliziran rad u njihovoj instituciji i što to znači za sve nas koji svakodnevno trebamo njihove usluge s obzirom da se radi o zdravstvenoj instituciji.

Na samom kraju posjete djelatnice Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije su se zahvalile mladim državnim službenicima na dolasku u našu županiju, te im podijelile anketu u kojoj su oni između ostalog izrazili izuzetno zadovoljstvo organizacijom njihove posjete našoj županiji i svim institucijama koje su imali priliku posjetiti i upoznati, te da smatraju da će prakse i iskustva koje su stekli ovdje primjenjivati u budućnosti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!