Logo
Ispiši ovu stranicu

Ekonomija i učenje promiču zapadnu Hercegovinu u jednog od lidera u BiH

Ekonomija i učenje promiču zapadnu Hercegovinu u jednog od lidera u BiH

Ostvarivanje suradnje između vlasti i udruga gospodarstvenika, povezivanje s obrazovnim institucijama u svrhu suradnje u procesu sustava dvojnog obrazovanja,

digitalizacije te napredak u korištenju sredstava Europske unije neki su od prioritetnih ciljeva Zapadnohercegovačke županije u kontekstu poboljšanja ukupne ekonomske situacije uz stvaranje novih radnih mjesta.

Potezi koji su se vukli u proteklom razdoblju pokazuju kako bi županija, unatoč krizi koja pogađa države, mogla uspješno zadržati razinu gospodarske aktivnosti te je čak i unaprijediti uvođenjem nekih novosti u segmentima ekonomije i obrazovanja, piše Večernji list BiH.

Suradnja

S obzirom na važnost povezanosti obrazovanja i kreiranja svih budućih ekonomskih politika, valja uputiti na nekoliko susreta, a na jednom od nedavnih sastanaka govorilo se o nastavku suradnje i razvoja institucionalne potpore za pružanje usluga gospodarstvu temeljenom na suradnji privatnog, javnog sektora i akademske zajednice.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, ministar gospodarstva Dario Sesar, ravnatelj Ureda Vlade za europske integracije Ivan Jurilj, uime Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Anamarija Musa i dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru izv. prof. dr. Željko Stojkić. U svrhu informiranja Vlade, dekan Stojkić predstavio je aktualne projekte koje provodi Sveučilište u Mostaru, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u suradnji s lokalnim poduzećima, a jedan od njih je “DualSCI – jačanje kapaciteta za provedbu dvojnog obrazovanja u bh. visokom obrazovanju”.

Predsjednik Ćosić istaknuo je vrijednost ovih projekata kazavši kako bi bilo potrebno izraditi jedan sustavni dugoročni plan potpore ovom načinu suradnje privatnog, javnog sektora i akademske zajednice. Naglasio je važnost predstavljanja sustava dvojnog obrazovanja u visokom obrazovanju gospodarskim subjektima u županiji kako bi uspostavili suradnju u smislu partnerstva pri provođenju navedenoga projekta.

Ravnatelj Ureda Vlade za europske integracije Ivan Jurilj uputio je na mogućnost da se kroz postojeće programe potpore gospodarstvu može potpomoći financiranje projekta DualSCI koji podrazumijeva obavljanje stručne studentske prakse u poduzećima. A nova radna mjesta generirat će i sve učestaliji primjeri izgradnje gospodarskih zona – jedna od njih nalazi se u Knešpolju (Široki Brijeg).

Gradonačelnik Miro Kraljević kaže kako je Gradska uprava kroz razvoj industrijskih zona stvarala uvjete, a to im je cilj i u budućnosti. Slično razmišljaju i u susjednim Grudama; u smislu materijalnih troškova i financiranja samog zemljišta, početna cijena je 6 maraka, s tim da je poticaj od 2 marke za onoga tko u tri godine dođe do uporabne dozvole u njihovoj zoni.

Poduzetnička klima izražena na prostoru zapadne Hercegovine upravo bi kroz model poslovnih zona, opremljenih svom potrebnom infrastrukturom, mogla dobiti novi zamah kroz otvoren pristup općinske administracije tako da privlači investitore stvaranjem dodatnih pogodnosti koje će se odnositi na refundiranje općinskih pristojbi i naknada.

Razvoj turizma

Naravnom, potencijali županije su i u bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini, a perspektive bi se moglo podići na višu razinu i kroz USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Naravno, ne zaboravimo ni inicijativu Udruge Turistički klaster Hercegovina, koja je ponudila suradnju po pitanju turističke promocije županije sa stranim turoperatorima s kojima bi bilo moguće ostvariti suradnju.

A za sve gospodarske grane od iznimnog bi značaja trebao biti instrument pretpristupne pomoći EU-a IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji je vrijedan 14,5 milijardi eura, a namijenjen je svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

U kontekstu BiH važno je napomenuti kako su u ovoj fazi programiranja sredstava zastupljeni sektori koji su u isključivoj ili neizravnoj nadležnosti županijske razine vlasti, a toga su itekako svjesni i u ZHŽ-u te shodno tomu organiziraju obuke u cilju što učinkovitijeg pozicioniranja interesa županije, strateškog planiranja, pisanja i provedbe projekata.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!