Logo
Ispiši ovu stranicu

VLADA FBiH Odbili subvencionirati Aluminij, a rudnicima uglja samo u jednoj godini pomogli s više od 400 milijuna KM

VLADA FBiH Odbili subvencionirati Aluminij, a rudnicima uglja samo u jednoj godini pomogli s više od 400 milijuna KM

Vlada Federacije BiH, u kojoj sjede i hrvatski ministri, odbila je spasiti Aluminij subvencioniranjem cijene struje, pravdajući se kako bi to bilo protuzakonito. No, zakonske odredbe nisu spriječile Federalnu vladu da subvencionira rudnike uglja.

Predsjednik udruge Pokret za vladavinu znanja Aleksandar Knežević izjavio je večeras za FTV kako je Federalna vlada samo u 2017. financijski pomogla rudnicima uglja s više od 400 milijuna KM, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Inače kod nas se subvencioniraju i legalno i ilegalno rudnici uglja. Samo 2017. legalne i ilegalne subvencije za rudnike uglja bile su 117 milijuna KM i uz to, te godine, nije bilo plaćeno 300 milijuna KM poreza. Dakle, država subvencionira rudnike uglja, a ne subvencionira Aluminij, a ne treba nikoga subvencionirati, kazao je Knežević.

Dodao je kako se bojao da će se dogoditi gašenje Aluminija.

-Nije problem u cijeni struje već u prevelikoj potrošnji struje. Rješenje je bilo da u BiH postoje tvornice za preradu primarnog aluminija, odnosno proizvoda od aluminija, koje bi opskrbljivao Aluminij Mostar, te da se usmjere i na preradu sekundarnog aluminija, za što je potrebno višestruko manje struje, a ne da se izvoze aluminijski balvani, jer je to neisplativo, kazao je Knežević.

Dodao je kako Vlada ne može subvencionirati cijenu struje, ali može subvencionirati mjere za smanjenje potrošnje električne energije.

-Mi imamo i zakon o energetskoj efikasnosti koji u industriji uopće ne funkcionira. Dakle, Vlada ako treba može i financijski pomoći da se smanji potrošnja energije i poveća energetska efikasnost, kaže Knežević.

Inače, aneksom ugovora iz 2013. kojim je stekla 44 posto udjela u Aluminiju Vlada FBiH obvezala se subvencionirati cjenu struje, ali tu obvezu nikada nije ispoštovala.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!