Logo
Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan prije 24 godine Hrvatska se Vlakom mira vratila u Vukovar [video]

Na današnji dan prije 24 godine Hrvatska se Vlakom mira vratila u Vukovar [video]

Na današnji dan prije 24 godine Vlak mira ušao je u Vukovar te se Hrvatska simbolično vratila na svoje istočne granice.

Kompozicija od 21 vagona u Vukovar je stigla u sklopu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a u vlaku je bio i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Vlak je krenuo iz Zagreba i nakon kratkog zadržavanja u Vinkovcima stigao u Vukovar. Osim Tuđmana, u vlaku su bili najviši politički dužnosnici, crkveni velikodostojnici, članovi diplomatskog zbora, brojni uglednici iz javnog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske, te oko 2.000 prognanih Vukovaraca koji su se spremali za povratak.

Na dijelu željezničke pruge kod Borova Naselja, vlak je kamenovala skupina ekstremnih Srba. Srećom, nitko nije stradao, jedino je razbijeno nekoliko prozora.

U Vukovaru ga je dočekalo mnoštvo Hrvata te je počela svečanost s hrvatskom državnom himnom i minutom šutnje za poginule branitelje Vukovara.

Želimo mir i pomirbu

Odmah na početku svog govoru predsjednik Franjo Tuđman je pozvao na praštanje:

- Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru. Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na hrvatski Dunav, znak je naše odlučnosti da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo da nam se dogodi ono što nam se dogodilo u Vukovaru. Ovu hirošimsku panoramu usred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju - rekao je dr. Tuđman te nastavio:

- Ovaj vlak za Vukovar zaista je simbol mira, povratka prognanika, stradalnika ovog rata koji su proveli više od šest godina izvan svojih ognjišta, ali koji su spremni da se vrate i da također pruže ruku onima koji nisu okrvavili svoje ruke kao ratni zločinci. I u tom pogledu ja tražim i od njih, ali i od domaćega srpskog pučanstva da ne dopusti ekstremistima da kvare te naše namjere. Kao što znate ekstremista ima posvuda, ali je stvar razboritih ljudi da ih onemoguće u interesu većine, u interesu ljudske i božanske ljubavi, u interesu toga da ne dopustimo više zlo kakvo smo preboljeli, kakvo smo preživjeli...Za lokalno srpsko pučanstvo “Vlak” znači uspostavu povjerenja, jamstvo svih njihovih građanskih i etničkih prava. Jasno, pod uvjetom da doista prihvate hrvatsku državu kao svoju domovinu i da onemoguće one ekstremiste koji to remete - istaknuo je između ostalog u govoru prvi hrvatski predsjednik.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!