Logo
Ispiši ovu stranicu

Obljetnica osnutka PPN Ludvig Pavlović

Obljetnica osnutka PPN Ludvig Pavlović

Dana 6. lipnja 1992. godine osnovana je Postrojba za posebne namjene HVO ''Ludvig Pavlović'' iz Čapljine, nazvana po hrvatskom vitezu, emigrantu i pripadniku Bugojanske skupine iz 1972., Ludvigu Pavloviću.

Postrojba je nastala od dragovoljaca iz 1. dragovoljačke pukovnije ''Kralj Tomislav'', koju je u siječnju 1992. godine u Opuzenu ustrojio hrvatski emigrant, hrvatski vojnik iz II. svjetskog rata i prvi zapovjednik Južnog bojišta Mate Šarlija - Daidža.

Prošlo 29. godina od kad je osnovana postrojba

Ova postrojba je nastala 6. lipnja 1992. godine od Prve dobrovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, a nakon toga našom postrojbom je zapovijedio pokojni Božan Šimović da bi postrojba odmah sudjelovala u akciji ”Bura” te smo prešli Neretvu, oslobodili Stolac i izgubili smo našeg zapovjednika Šimovića. Postrojbu je nakon toga preuzeo pokojni general Dragan Ćurčić i od tada je nastavila daljni ratni put. Kroz postrojbu ”Ludvig Pavlović” prošlo je oko 600 do 700 pripadnika, s tim da je njih 26 dalo svoj život za svoju domovinu. Naravno, među poginulima su i dva zapovjednika Božan Šimović i Dragan Ćurčić”.

Poslije rata, Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović se nalazila u sklopu 2. gardijske brigade HVO-a. Preustrojem vojske u BiH, 2005. godine Vojska Federacije Bosne i Hercegovine (u kojoj je HVO bio hrvatska komponenta) je zajedno s Vojskom Republike Srpske preustrojena u Oružane snage BiH.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!