Logo
Ispiši ovu stranicu

Marin Ivanović primljen u članstvo Europskog kulturnog parlamenta

Marin Ivanović primljen u članstvo Europskog kulturnog parlamenta

Voditelj Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru Marin Ivanović, na godišnjem je zasjedanju skupštine Europskog kulturnog parlamenta (ECP) primljen u punopravno članstvo, kao tek druga osoba iz Bosne i Hercegovine u toj međunarodnoj organizaciji.

Ovogodišnja generalna skupština održana je u gradu Kaunasu u Litvi koji je izabran za Europsku prijestolnicu kulture za 2022. godinu.

Europski kulturni parlament neovisna je organizacija stručnjaka iz područja muzeja, umjetnosti, kulture i visokog obrazovanja koja blisko surađuje s tijelima Europske Unije i mnogim organizacijama, provodi projekte i organizira konferencije te djeluje kao mreža istaknutih i društveno angažiranih profesionalaca koji dijele europske kulturne vrijednosti. Cilj organizacije je ojačati ulogu kulturnih i umjetničkih ideja i inicijativa u Europi. Osim toga, osnivači ECP-a žele ojačati dijalog između građana istočne i zapadne Europe i između različitih umjetničkih sektora.

Osnovana 2001. godine, organizacija okuplja oko 160 članova iz 43 zemlje. Osnivački dokument naglašava kako su „članovi ECP-a nominirani u svom pojedinačnom svojstvu. Svi članovi su istaknute kulturne ličnosti. Nijedan član ne predstavlja organizaciju, instituciju ili državu.“ Time se želi naglasiti individualni doprinos svakog pojedinog člana u sredini u kojoj djeluje.

Marin Ivanović je kustos i sveučilišni nastavnik, povjesničar umjetnosti, muzeolog, likovni kritičar i muzejski menadžer koji je programski vodio i utemeljio nekoliko galerijskih prostora u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bio je član mnogih umjetničkih odbora i upravnih odbora muzeja te predsjednik Kulturnog vijeća Dubrovnika, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik i aktualni je voditelj Sveučilišne galerije u Mostaru. Priredio je više od stotinu samostalnih, skupnih i problematskih izložbi moderne i suvremene umjetnosti u nekoliko država. Autor je više od dvije stotine stručnih radova, eseja i kritika, znanstvenih članaka, poglavlja u knjigama, te je urednik i autor nekoliko knjiga iz područja moderne i suvremene umjetnosti. Održao je mnoga javna predavanja, a od 2014. je angažiran kao vanjski suradnik na studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Mostaru.

 

Ured za odnose s javnošću

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 15 Rujan 2022 13:51
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!