Logo
Ispiši ovu stranicu

Službeno predstavljen projekt “Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe”

Službeno predstavljen projekt “Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe”

U Herceg Novom je 28. travnja 2022. godine održana službena prezentacija projekta „Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica“, koji financira Europska unija u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II).

Nazočnima su se obratili Radoslav Luburić, ravnatelj JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG kao predstavnik vodećeg partnera na projektu, Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i Vasilije Ćuković, tajnik Sekreterijata za društvene djelatnosti i međunarodnu suradnju.

Slika_4.jpg

Istaknuli su važnost ovog projekta kako za Zapadnoherecgovačku županiju tako i za Općinu Herceg Novi s naglaskom očekivanja iznimne suradnje s obje strane, te uspostavljanju kvalitetnog sustava i tima za prevenciju rizika od prirodnih katastrofa, kojima smo u posljednje vrijeme sve veći svejedoci.

Ravnatelj HERAG-a istaknuo je kako je ovo 15 veći projekt koji agencija provodi zajedno s partnerima ukupne vrijednosti oko 15 miljuna maraka, ali je prvi iz područja vezano za prirodne katastrofe te predstavlja veliki izazov kao i veliku priliku stjecanja mnoštva novih znanja uz pomoć partnera Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i partnera iz Općine Herceg Novi. Spoj iskustva u provedbi projekata koje ima HERAG a financira Europska Unija i velikog znanja iz ovog područja koji imaju naši partneri, sigurno će rezultirati jednim uspješnim projektom, istaknuo je Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a.

Opći cilj ovog projekta biti će unapređenje sustava prevencije i upravljanja rizicima od katastrofa, kako bi se povećala otpornost na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim nemarom, kako u Zapadnohercegovačkoj županiji (BiH), tako i na području općine Herceg Novi u Crnoj Gori. Povezivanjem individualnih i institucionalnih kapaciteta te razmjenom iskustava, informacija i resursa značajno će se unaprijediti sustav upravljanja rizicima od katastrofa (prevencija, pripravnost i odgovor) na tom području.

Projekt će se provoditi kroz niz aktivnosti: osnivanje radne skupine za provođenje procjene rizika od katastrofa i akcijskog plana, organizacija radionica za zajedničke mjere upravljanjanrizicima, organizacija treninga za jačanje kapaciteta hitnih službi, izgradnja poligona za obuku u Grudama (BiH), organizacija promotivne kampanje i akcije vidljivosti, nabava opreme i dr.

Planirane zajedničke aktivnosti rezultirati će donošenjem zajedničkog akcijskog plana, potpisivanjem memoranduma o suradnji 5 lokalnih zajednica na projektnom području, obukama i opremanjem ukupno 5 timova za krizne situacije koji će biti opremljeni sa najmanje 94 seta opreme i alata, i sa dva vozila. Također biti će poboljšana dva protupožarna sustava, i izgrađen i opremljen trening centar. Opsežnom promotivno/informativnom kampanjom bit će obuhvaćeno najmanje 10% lokalne populacije.

Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala preko 84% bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Općina Herceg Novi (Crna Gora). Provedba je započela u ožujku i trajat će 24 mjeseca.

Poslijednja izmjena danaPetak, 29 Travanj 2022 10:31
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!