Petak, 07 Kolovoz 2020 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

Sve je spremno za 305. sinjsku alku

Ove nedjelje održava se 305. sinjska alka. Tajnik Alkarskog društva Ivan Nasić u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazao je da je sve spremno za Čoju, Baru i Alku. Dodao je da je cijeli program prilagođen epidemiološkim mjerama.


- Tehnički, Alka se održava na isti način kao i  do sada. Sve ono što je naslonjeno na Alku, mi smo reducirali na jedan optimalni minimum. Gledalište će biti reducirano na jednu četvrtinu, dodao je.

Nasić je rekao da je odgođena svečana večera, ali da alkari neće nositi maske na samom trkalištu. Tajnik Alkarskog društva naglasio je da se nije ni razmatrala mogućnost da se Alka ove godine odgodi.

- Da je to bilo nužno, mi je održali bez prisustva gledatelja, ali bi održali tradiciju. Organizacija Alke je veliki pogon, mi smo imali marketinške obveze, dogovoren je i direktan televizijski prijenos. Zbog tih razloga, a najviše zbog tradicije nije dolazilo u obzir da se Alka odgodi, poručio je Nasić.

Dodao je da mladi pokazuju veliki interes da postanu alkari.

- Kad je tradicija duga više od 300 godina onda to ima neku snagu. Alka je dignuta ne samo na nacionalni, nego kao i europski, svjetski brend. Mi se rađamo ovdje sa željom da budemo alkari, kazao je.

Sudionici Alke mogu biti samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine, članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj.

Nasić je naglasio da se Alka ove godine održava u nedjelju, 9. kolovoza u 16.30, te je pozvao gledatelje da prate Alku preko malih ekrana, jer je ove godine limitiran broj posjetitelja.

Obavijest za poljoprivrednike

Kišno vrijeme i visoka vlažnost zraka proteklih dana izrazito pogoduju letu maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Maslinina muha je ekonomski najvažniji štetnik ploda, koji je izravno vezan za smanjenje uroda i kvalitetu plodova za preradu u ulje.

Apeliramo na sve maslinare da pojavu i let maslinine muhe prate pomoću žutih ljepljivih ploča ili lovki s feromonima. Ukoliko se na lovkama uoči povećan broj jedinki, preporučamo tretiranje nasada jednim od pripravaka Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Imidan 50 WP ili Decis 100 EC. Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača, navodi se u obavijesti iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a.

  • Objavljeno u Novosti

Sutra tradicionalno druženje Humčana na mjesnom igralištu "Rupa"

Tradicionalno druženje Humčana uobičajeno za prvi dio kolovoza održati će se i ove godine na mjesnom igralištu "Rupa", kako su ga u šali nazvali "Estadio de Rupa".

Druženje je planirano za 8. kolovoza, a uz standardne nogometne dvoboje i ove godine se očekuju mnoge atraktivne discipline, među kojima pažnju plijene natjecanja timova u povlačenju konopa i bacanje kamena s ramena.

Jedna je ovo od rijetkih zabava gdje se igre "po starinski" još uvijek održavaju.

Vikendi na Kravici u znaku lokalnih posjetitelja i domaćih turista

Koronavirus je u značajnoj mjeri utjecao na sva životna područja, a najveći udarac zadao je ekonomiji i turizmu. Tako brojne turističke destinacije u BiH bilježe manji broj stranih turista, kao i smanjene prihode, a da sve ne bude tako crno, u porastu je broj domaćih posjetitelja koji tek otkrivaju ovdašnje prekrasne lokacije i blagodati prirode.

Pretplati se na ovaj RSS feed