Dvanaest klubova podržalo kraj sezone u Premijer ligi BiH [video]

Dvanaeset klubova muške rukometne Premijer lige BiH podržava odluku o završetku sezone i plasmanu momčadi na osnovu poretka nakon 19 odigranih kola.

Povjerenik natjecanja Srđan Jović 1. lipnja donio je Odluku o okončanju sezone 2019./2020., nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije natjecanja i normativne akte RS BiH Jović je odlučio da stanje na ljestvici, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

Po ovoj odluci titulu je osvojila momčad banjalučkog Borca s 46 bodova, ispred Gračanice sa 42 i Bosne Vispak s 33 boda, dok tri posljednje momčadi Goražde (18 bodova), Iskra (17) i Drina (3) napuštaju elitno natjecanje.

Izvršni odbor RS BiH odluku povjerenika smatra nevažaćom, pozivajući se na članak 69 Statuta i navodi da u izvanrednim okolnostima takvu odluku može donijeti samo Upravni odbor koji će na sutrašnjoj sjednici razgovarati i o toj temi kao i proširivanju lige za nekoliko klubova.

No, predstavnici tri muška rukometna kluba – Vladimir Branković (Borac, Banja Luka), Adnan Delić (Bosna Vispak, Visoko) i Fetah Kadrić (Vogošća) u četvrtak su na press konferenciji u Sarajevu objavili zajedničko priopćenje, kojim su podržali završetak natjecanja.

U priopćenju, koje je potpisalo 12 od ukupno 16 premijerligaških klubova, jasno je poručeno je da je potpuno nerealno govoriti o nastavku sezone te da s tim u vezi ova opcija u potpunosti otpada i da se ne žele o njoj uopće raspravljati.

Mislim da je većini članova UO RS BiH sada ta stvar potpuno jasna i da je bespredmetno raspravljati u daljnjem kontekstu o tome. Naša je poruka i da članovi UO RS BiH moraju poštovati stavove klubova i ljudi koji su ih predložili na te funkcije. Stavovi 12 klubova su jedinstveni i apsolutno nema sumnje da ćemo istrajati na njima. Dakle, nema nastavka i proširenja lige, kao što određeni klubovi pa i neki članovi UO RS BiH zastupaju. Zahtijevamo i tražimo da se poštuju propozicije za sezonu 2019./2020., kao i da se poštuju odluke koje je donio UO RS BiH u rujnu prošle godine, a to je da tri posljednjeplasirane momčadi napuštaju Premijer ligu, a da u nju uđu prvaci Prve federalne lige Sjever i Jug, kao u prvak Prve lige RS, kazao je Delić.

Navodi da članovi UO moraju biti svjesni da je i Europska rukometna federacija – EHF donijela preporuku da, ukoliko nacionalni savezi ne mogu iznaći adekvatno rješenje, trebaju slušati mišljenje većine klubova.

Predsjednik RK Vogašća Fetah Kadrić kazao je da je u ovom trenutku dosta agonije koju pojedini članovi UO RS BiH proizvode.

Ne želim nikakvu kuknjavu protiv UO RSBiH, ima puno toga dobrog što je uradio u proteklom razdoblju. Ova odluka koja je pred njih stavljena je vrlo teška, ali imali su puno vremena da je donesu, imajući u vidu da su se entitetski savezi davno očitovali. Međutim, pojedini članovi UO stavljaju interes klubova iznad Premijer lige, pa i samog UO RS BiH. Upozoravamo ih da se drži slova propisa, a to je Statut RS BiH i svih ostalih propisa koji ih obavezuju. Nećemo dozvoliti da se liga dijeli. Ne mogu shvatiti da neki u javnost daju informaciju i prijedlog da se Premijer liga podijeli na dva dijela. To sigurno klubovi neće dozvoliti, kazao je Kadrić.

Predstvanik RK Borac Vladimir Branković naglasio je da na press konferenciji nije bio cilj da kritizirati UO RS BiH, već da javno kažu stav 12 klubova.

Nema dijeljenja lige, dosta je vremena prošlo, trudili smo se da liga bude zajednička. Zašto sada najednom uopće priča, da nekom pada na pamet da nešto bude podijeljeno, da se stvara liga od 20 klubova. Nije moje da se bavim politikom saveza, već politikom kluba, a politika kluba je jasna, moramo osigurati financije. Ako se Premijer liga proširi za još nova četiri kluba za klub to znači dodatnih 50.000 do 100.000 KM troškova. Mi se moramo okrenuti sljedećoj sezoni, omladinskim natjecanjima i omladinskim reprezentacijama, kazao je Branković.

Zajedničko priopćenje podržalo je 12 klubova Premijer lige: Borac (Banja Luka), Bosna Vispak (Visoko), Lokomitiva (Brčko), Sloboda (Tuzla), Leotar (Trebinje), Sloga (Doboj), Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje), Slavija (Isočno Sarajevo), Vogošća, Konjuh (Živinice), Maglaj i Drina (Zvornik).

Sjednica UO R SBiH zakazana je za petak u 12:00 sati u prostorijama Rukometnog saveza BiH.

 
index Instagram400x230 youtube