Rukometni udar na Hrvate BiH

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina sve osim drvenog špakera je moguće, a u tom segmentu treba promatrati i rukometne (ne)prilike u rukometnom športu uopće.

Banjaluka pršti od prijetećih poruka i uvreda, Sarajevo kao i obično "vreba" iz prikrajka, Mostar svoju bitku vodi, a u Ljubuškom po starom dobrom običaju šute.

Iz RS RS poslali su priopćenje u kojem između ostalog navode:

"Svi rukometni klubovi i rukomet u BiH je već 22 godine talac tzv. Herceg-Bosne, odnosno blokade registracije RS BiH. Kroz rad u RS Federacije BIH zaklinju se u zakonitost i legalnost a činjenice su poražavajuće po kantonalne saveze. Savez nije nikada izvršio izmjene u registru Ministarstva pravde FBiH jer je to apsolutno odgovara predstavnicima RS HB čiji je predsjednik Slobodan Zadro".

U strahu od (ne)održavanja sjednice UO RSBiH koja bi trebala odrediti daljnju sudbinu rukometnog športa na ovim prostorima, valja pojasniti neke činjenice koje su argumentirane u odnosu na izjave rukometnih "stručnjaka".

Rukometni savez Herceg Bosne je osnovan 1993. godine pod nazivom Rukometni savez Hrvatske Republike Herceg Bosne, a sukladno Članku 46. Zakona o udruživanju građana izvršio je preregistraciju u Savez koji glasi: Rukometni savez Herceg Bosne (RS H-B).

Na osnovu registracije RS HB iz 1993. godine je vidljivo da je ovaj Savez jedan od najstarijih u BiH pa zaista čude (ne)dvosimislene poruke iz Banjaluke koje pokušavaju jednu pravnu instituciju nazvati takozvanom.

Rukometni savez Herceg-Bosne je i osnivač RS BiH, a te činjenice su vidljive u Statutu RS BiH te u normativnim aktima i podaktima svih rukometnih institucija u BiH.

Jasno je nama da su Hrvati u BiH veliki problem "njiha dvojici" pa tako i u rukometu, smetaju im povijesne činjenice, a zaboravljaju da se od prošlosti ne živi i da rukometni šport u BiH neće naprijed, ako se iskrivljuju činjenice te ako pišu i prezentiraju tu njihovu povijest.

Na rukometnim djelatnicima u Herceg-Bosni je da otvore oči kolegama u UO RS BiH te da se donesu normativi koji će sankcionirati govor mržnje u rukometnom športu na prostoru BiH.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 28 Svi 2020 12:43
 
index Instagram400x230 youtube