Červar: Želim voditi Hrvatsku i 2021., a za Štrleka mi je drago

Hrvatski rukometni izbornik Lino Červar s HRS-om ima dogovor da vodi reprezntaciju do Olimpijskih igara u Tokiju, koje su odgođene za godinu dana.

O tome, ali i pozivu Manuelu Štrleku, razgovarao je za službeni portal HRS-a.

– Odgoda OI-ja je jedina moguća dobra odluka. Svijet je sada suočen s jednom velikom krizom, borbom s nevidljivim neprijateljem, i malo tko se može koncentrirati i posveti bilo čemu drugom osim očuvanju zdravlja. Bit će vremena za sport. U ovom trenutku, ma kako to crno i ružno zvučalo, važno je preživjeti. S druge strane, kakvog smisla ima ići na Igre, koje su san mnogih sportaša, a ne biti sto posto spreman. Riskirati i svoje i tuđe zdravlje, doživjeti ozljedu, biti bez prilike da istinski uživaš u olimpijskom ugođaju, rekao je.

Hoće li voditi nacionalnu vrstu i 2021.?

– Spreman sam i želio bih to. Jasno je da o tome moram razgovarati s čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza. Uvjeren sam da imamo reprezentaciju koja može, najprije proći kvalifikacije ako ih bude, i onda napasti treće olimpijsko zlato, što bi bio jedinstven pothvat. Olimpijske igre su posebna priredba, nešto najviše što sport i jedna reprezentacija mogu dostići. Svaka medalja na OI ima svoju vrijednost, a zlato vas čini besmrtnim. Vidjet ćemo. Tu je dakako važno i zdravlje, strpimo se još malo. Samo da se vratimo normalnom životu.

Predsjednik HRS-a Grahovac “pomilovao” je Manuela Štrleka i rekao kako sad sve ovisi o Červaru, koji ga može pozvati ako želi.

– Meni je jako drago da se to dogodilo. Manuela Štrleka sam ja uveo u reprezentaciju. Lijepo je da se vraća. Mi moramo gajiti kult reprezentacije. To je naša snaga. Vidjeli smo to jako dobro na Europskom prvenstvu, čiji smo mi, mislim moralni pobjednici. S pet-šest debitanata i nekoliko ozljeda tijekom turnira, mi smo samo snagom zajedništva i nevjerojatne mentalne snage i upornosti došli do srebra i bili najveće iznenađenje prvenstva. Pazite oni su se poput one najveće generacije s Balićem,Metličićem, Džombom vraćali iz minusa, i to ne protiv bilo koga, već jedne Njemačke iz minus pet, pa Španjolske koja je vodila 16:12, da bi je prestigli. To mogu samo karakterno izuzetno jake ekipe. A mi smo to bili. Taj duh zajedništva želim da njegujemo i čuvamo. Hrvatska je mala zemlja. Nema 100 igrača najveće vrijednosti. Moramo čuvati ovo što imamo. Uostalom vidjeli ste doček. Mi smo osvojili srebro, a dočekani smo kao pobjednici. Navijače ne možeš prevariti. Oni su prepoznali tu našu nadljudsku borbu i želju da na pravi način predstavimo svoju. Takvi smo evo i danas u ovim teškim vremenima. I kao da nam nije bila dovoljna, korona još se javio potres. Njemački nogometni izbornik Joachim Low rekao je ovih dana „svijet je doživio katarzu, sada je važno dići se“. I ja doista mislim da je tako. U ovim trenucima važno je ostati doma. Sačuvati zdravlje. Pomoći koliko god je moguće obitelji, bližnjima, susjedima… Silno bih želio da se svi naši dragi Zagrepčani koji su stradali u potresu što prije vrate svojim domovima, da im pomognemo da što lakše podnesu i zaborave tu traumu. Patnja nas ne smije slomiti. On nas mora potaknuti da još više ojačamo. Bit će jako teško, ali ako smo jedinstveni, mi to možemo. Dokazali smo to bezbroj puta.

 
index Instagram400x230 youtube