Ivan Karačić: Novi kalendar EHF-a nema smisla, ali ni prije nisu mislili na zdravlje igrača

Srednji bek rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i izraelskog Maccabija iz Rishon Leziona, Ivan Karačić (34), je od 15. ožujka u Mostaru gdje se vratio u posljednji mogući trenutak nakon što je prekinuto natjecanje zbog pandemije korona virusa.

Imao sam trening u četvrtak, da bi već u petak stigla odluka da se sve odgađa. Svi stranci su dobili odobrenje da napuste zemlju. U klubu su brzo reagirali i u petak večer mi nabavili avio kartu za subotu u večer 14. ožujka. Dan kasnije sam bio u Sarajevu. Da nisam tad otišao, vjerojatno kasnije ne bih mogao - govori Ivan Karačić za Dnevni list.

Po dolasku sam zvao epidemiološku službu, rekli su mi da nije obvezna karantena, ali ipak dosad nisam izlazio, dodao je.

U Izraelu ću završiti karijeru

Ranije je s izraelskim klubom, za koji je odigrao svoju četvrtu sezonu, produžio ugovor na još tri godine, odnosno do ljeta 2023. godine.

Odmah onog tjedna poslije povratka s Europskog prvenstva sam produžio ugovor. Stvarno sam prezadovoljan sa svim u Izraelu, tako da sam praktički odlučio tamo završiti karijeru. Mislim da je to najbolji izbor za mene, smatra Ivo.

Maccabi iz Rishon Leziona je klub s kojim je Karačić u prvoj godini osvojio prvenstvo (sezona 2016./2017.) te proglašen za MVP-a lige. U međuvremenu je sa ovom ekipom osvojio i jedan Kup (2018./2019.), te predsezonski izraelski Referee kup, ali i izgubio po dva finala prvenstva i Kupa. Maccabi je do prekida natjecanja bio favorit i ove sezone.

Ostala su tri kola do kraja regularnog dijela gdje smo bili prvi, a ostalo nam je i finale Kupa. Zasad se ništa ne zna što će uraditi Savez, sve je samo odgođeno do 15. travnja. Nas su u klubu pripremili da je 90 posto sezona gotova i da se vjerojatno nećemo vidjeti do početka sljedeće, govori Mostarac.

Dosta sportskih klubova je već u krizi i pokušava djelomice prevenirati posljedice koje će u gospodarskom smislu donijeti pandemija.

Već su nam javili iz kluba da nije nimalo laka situacija, dosta sponzora je otkazalo ugovore. Kako se ekonomija bude oporavljala, tako bi se vjerojatno trebali vratiti. Čak je i grad stao s podrškom svim sportovima. Moj klub je ipak sve ispoštovao korektno i jednako su najavili i za ubuduće.

EHF radi cirkus

Ni u Izraelu, kao ni u većini europskih rukometnih prvenstava nije donesena odluka o tome šta sa završnicama liga. Svi prate odluke Međunarodne europske federacije (EHF) koja je donijela nove termine za sva europska klupska i reprezentativna natjecanja.

EHF radi cirkus. Prvo mi nije jasno, s obzirom na potencijalni veliki broj transfera igrača, kako će se Final Four Lige prvaka igrati 22./23. kolovoza poslije toliko promjena? Djeluje kao nemoguće. Neki igrači već sad znaju da će u tom periodu imati nove klubove i to je jako zahtjevna situacija, govori Karačić.

Po ovome bi i naša reprezentacija predbaraž i baraž za SP u Egiptu 2021. trebala igrati krajem lipnja i početkom srpnja.

Ta odluka nema smisla. Svi mi igrači smo sad kući, zatvoreni, i onda bi odmah po završetku svega trebali igrati utakmice? Tako može samo doći do masovnih ozlijeđivanja igrača. Tu se uopće ne misli o zdravlju igrača i ne znam kako misle to izvesti. Obično imamo 15 dana pasivne i 15 dana aktivne pauze, pa onda pripreme. A sad bi praktički bili dva mjeseca u pasivnoj pauzi, uz kućne treninge koji znače samo malo održavanje tonusa, “preživljavanje”, ali to na terenu sigurno neće pomoći. Dakle kad se ovo završi nemoguće je početi odmah sezonu bez pravih priprema i adaptacije na sport. Otkad sam u profesionalnom sportu nikad nisam imao ovoliko pasivne pauze. Ne znam kako će moje tijelo reagirati na to. A isto tako je upitno i za sve druge sportaše. Raspored će biti kaos za sve, a posebno za rukomet, jer prošlost me naučila da EHF ne misli puno o zdravlju igrača. Očekuje nas utakmica na utakmicu, zaključio je Ivan Karačić.

Vježba kod kuće

Ivan se u Mostaru poslije početnog odmora vratio treningu.

Prvi tjedan se psihički nisam mogao natjerati prateći događanja oko pandemije. Ali sam se onda organizirao, imam svoju privatnu teretanu gdje mogu održavati snagu i kondiciju, tako da ću pokušati što bezbolnije proći pauzu. Ipak to je jedno, a izlazak na teren nešto sasvim drugo.

Virus stigao preko Lige prvaka

U Izraelu je je epidemija korona virusa došla nešto ranije nego kod nas. I to preko Lige prvaka.

Petnaestak Izraelaca je bilo na utakmici Atletico Madrid – Liverpool 18. veljače pa su dvojica donijela zarazu i odatle je sve krenulo. Mjere su im slične kao kod nas, ograničeno je kretanje. Ali njihov zdravstveni sustav je među najboljima u svijetu i sigurno će se dobro izboriti s epidemijom, smatra Karačić.

Socijalna sigurnost je također na najvišoj razini.

Izrael je stao iza radnika, tako da u sljedeća tri mjeseca država preuzima do 70 posto plaćanja od firmi i sportskih kolektiva, a ostatak plaća poslodavac. To je stvarno socijalno jaka država. Generalno djeluje kao da su uvijek dva koraka ispred sviju, uvijek spremno dočekaju probleme, sve rješavaju u hodu i bez pritiska.

Moramo pokazati solidarnost

Sportaši su danas u neizvjesnosti, jednako kao i svi drugi.

Puno je pitanja, a malo odgovora. Nadat se najboljem. Čuo sam da virus može oštetiti pluća i dosta unazaditi sportaše. Ipak najmanje se bojiš za sebe, uvijek te strah da nekom drugom ne preneseš. Pušeš na hladno. Vidjet ćemo što će biti, ali ostaje nam boriti se i slušati. Ako će se svako od nas praviti pametan i misliti da njega neće, onda će biti katastrofa. Moramo se svi paziti, pokazati solidarnost prema drugom, a ne samo sebe gledati, poručio je Karačić.

 
index Instagram400x230 youtube