Pregled 16. kola Premijer lige za rukometaše

Proteklog vikenda odigrano je šesnaesto kolo Premijere lige za rukometaše u kojem je vodeći dvojac Borac i Gračanica ubilježio važne gostujuće pobjede, a Maglaj je prošao Zvornik za mirniji nastavak sezone u Premijer ligi.

Sloboda - Borac 27:29 (12:13)

Izabranici Mirka Mikića savladali su ekipu Slobode u Tuzli. Međutim, prvi dio susreta protekao je u ujednačenoj borbi. Gosti iz Banjaluke imali su rezultatsku prednost od samog starta, koja je u prvom dijelu iznosila i do plus tri. Na maksimalnih plus tri u prvom dijelu gosti su bili u 19. minuti kada je rezultat glasio 6:9. Ipak, domaći rukometaši u narednih nekoliko napada dolaze do poravnanja rezultata 9:9.

Do kraja prvog dijela, Banjalučani ponovo odlaze na plus tri, ali domaćini uspjevaju smanjiti na minus jedan, pa se na pauzu odlazi kod rezultata 12:13.

Početkom drugog dijela gosti ulaze u fantastičnu seriju, i već u 35. minuti Borac ima plus pet golova prednosti 13:18. Tu prednost Borac je uspio sačuvati do kraja susreta, pa je na kraju konačan rezultat glasio 27:29.

Goražde - Gračanica 23:28 (10:15)

Rukometaši Gračanice upisali su novu, sigurnu, pobjedu, na gostovanju u Goraždu nad istoimenom ekipom.

Do početnog vodstva došla je domaća ekipa nakon čega gosti iz Gračanice preuzimaju rezultatsku inicijativu. Gračanlije su do kraja prvog dijela bili u konstantnoj prednosti od dva do pet pogodaka, pa i na odmor odlaze sa prednošću od pet pogodaka, kod rezultata 10:15.

I u nastavku gosti održavaju svoju prednosti, koja je u pojedinim trenucima iznosila i plus šest pogodaka, a u 38. minuti rezultat je glasio 12:18.

Ipak domaćini ne posustaju i do 48. minute smanjuju zaostatak na samo minus dva gola 18:20. Izabranici Damira Doborca ne dozvoljavaju domaćinu da stigne do poravnanja i serijom od 0:4 u 52. minuti ponovo odlaze na plus šest golova 18:24. Konačan ishod glasio je 23:28.

Izviđač CO - Sloga Doboj 30:24 (12:12)

Rukometaši Izviđača CO su na proljetnom otvaranju sezone u Gradskoj športskoj dvorani došli do priželjkivane pobjede protiv Sloge iz Doboja.

Gosti iz Doboja predstavili su se u prvom dijelu prvog poluvremenu kao organizirana i čvrsta momčad. U (12) minuti utakmice imali su prednost od 7:4, ali tada "Skauti" prave seriju od 6:0 koju su gosti anulirali do poluvremena, te se na odmor otišlo neodlučenim ishodom 12:12.

Drugi dio utakmice do (40) minute igralo se uglavnom gol za gol, a tada mlada momčad iz Ljubuškog pravi seriju 7:3 i usmjerava utakmicu u željenom smjeru. Na kraju je završilo zasluženih i očekivanih 30:24 za Izviđač.

Alilović, Vukšić i Mišetić su bili po pet puta precizni u momčadi Izviđača, a kod gostiju po šest pogodaka postigli su Stanković i Stojanović.

Leotar - Iskra 32:27 (13:12)

Rukometaši Leotara večeras su na domaćem terenu savladali ekipu RK Iskra iz Bugojna.

Nakon početnog odmjeravanja snaga, i ujednačene borbe do sredine prvog poluvremena, domaći rukometaši u 23. minuti stižu do dva gola prednosti 9:7.

Do kraja prvog dijela domaćini su uspjeli sačuvati minimalnu prednost, pa se na predah odlazi kod rezultata 13:12.

U nastavku, domaćini su zaigrali nešto bolje. Stečenu prednost iz prvog dijela iz minuta u minut su povećavali, do maksimalnih plus sedam, koliko je iznosila u 57. minuti (32:25).

U posljednjih nekoliko minuta gosti su smanjili zaostatak na minus pet, za konačnih 32:27.

Leotar su do pobjede vodili Janković sa sedam i Srdanović sa pet postignutih pogodaka. Bugarinović i Draganić su dodali četiri.

Kod gostiju Zvekić je bio najefikasniji sa šest pogodaka, Vokši je dodao pet a Omerović četiri.

Sloga GV-U - Konjuh 35:32 (19:14)

Rukometaši Sloge iz Gornjeg Vakufa – Uskopljasu na domaćem terenu upisali novu, četvrtu pobjedu u nizu, ovaj put nad ekipom RK Konjuh.

Izabranici Aleksandra Radosavljevića od samog početka susreta imali su rezultatsku prednost. Do kraja prvog dijela domaćini su bili na plus pet golova prednosti, pa se na odmor odlazi kod rezultata 19:14.

U nastavku nešto bolja igra gostujuće ekipe, koja u 43. minuti susreta stiže na samo dva pogotka zaostatka. Pogotcima Biljake i Simića Sloga ponovo odlazi na plus pet golova razlike.

Ipak do kraja susreta gosti smanjuju zaostatak na konačnih 35:32.

Domaćina su do pobjede vodili sjajni Berzad Demirović sa sedamnaest uspješnih intervencija, dok su od strijelaca najraspoloženiji bili Goran Biljaka sa devet i Simić Božidar sa sedam postignutih pogodaka. Po pet pogodaka dodali su Marijan Šaravanja i Anes Helebić.

Na drugoj strani najefikasnij su bili Husić Mihret sa šest, te Sakić Aldin i Marčeta Mirko sa po pet postignutih pogodaka.

Slavija - Vogošća 24:21 (13:11)

Rukometaši Slavije su na domaćem terenu savladali Vogošću.

Tijekom cijelog prvog dijela igralo se ujednačeno, gol za gol da bi domaćini u posljednjim sekundama prvog dijela osigurali plus dva pogotka prednosti.

Najprije su rukometaši Vogošče minut prije kraja imali prigodu da iz sedmerca poravnaju rezultat na 12:12, no Močević uspješno zaustavlja Boškovića. U narednom napadu, a samo nekoliko sekundi prije kraja Mirza Mimić postiže pogodak za plus dva domaće ekipe. Na odmor se odlazi kod rezultata 13:11.

Na početku drugog dijela "Sokolovi" odlaze na plus četiri gola prednosti, što su uspjeli sačuvati do kraja susreta. Konačan rezultat susreta glasio je 24:21.

U domaćem sastavu najučinkovitiji su bili Hrbat sa osam i Benić sa šest postignutih pogodaka. Močević je upisao 13 uspješnih obrana.Kod Vogošće Bošković je postigao devet dok je Jelačić dodao pet pogodaka.

Bosna - Lokomotiva 27:24 (13:13)

U prvom susretu proljetnog dijela prvenstva, rukometaši Bosne Vispak pobijedili su ekipu Lokomotive rezultatom 27:24. Bio je ovo susret u kojem su gosti sve držali u svojim rukama u prvih 20-ak minuta, imali i pet golova prednosti na startu (6:1), ali do odmora se Visočani bude i na poluvrijeme odlaze rezultatom 13:13.

U nastavku utakmice Bosna Vispak je bila ta koja je diktirala tempo – imala je vodstvo, čuvala prednost i u posljednju minutu ušla sa četiri gola razlike, te je bilo jasno da će tri boda ostati u Visokom.

Enes Sirćo je bio na visokoj razini i imao 18 obrana, a Adnan Harmandić je postigao šest pogodaka.

Izvrsni su bili i Adnan Balta, Luka Karanović i Almir Osmanhodžić sa po pet pogodaka, Mahir Burić je dodao tri, Berin Keso dva, a Kerim Čabaravdić jedan pogodak.

U redovima gostiju sjajnu utakmicu odigrao je Luka Đorđević, koji je postigao 10 pogodaka.

Drina - Maglaj 22:30 (11:14)

Rukometaši Drine nastavili su sa tradicijom u igri, tako su u prvih deset minuta vodili, igrali gol za gol, ali onda se bez većih problema, uz malo brži ritam i više preciznosti u napadau, gosti rezultatski odvojaju na pet pogodaka, što do kraja utakmice lagano povećavaju. U završnici prvog dijela, rukometaši Drine su napravili mini seriju pogodaka, pa se na odmor otišlo rezultatom 14:11 u korist Maglaja.

Pitanje pobjednika bilo je riješeno već na početku drugog poluvremena kada su gosti stigli do osam golova razlike, a rezultat u 40. minutu utakmice je bio 20: 12 za Maglaj. Završilo je 30:22 za Maglaj.

Kod domaćina Mitrović je postigao šest pogodaka, a Lekić dodao pet dok je goste predvodio Čičkušić koji je postigao 12 pogodaka.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 25 Veljača 2020 20:08
 
index Instagram400x230 youtube