Ljubušak istisnuo Manuela Štrleka iz reprezentacije

Manuel Štrlek (31) posljednjih je devet godina vukao hrvatsku rukometnu reprezentaciju do pet medalja s velikih natjecanja. Bio je jedan od ključnih igrača u pohodu na srebro na EP-u 2010., broncu 2012. i 2016., kao i bronce s Olimpijskih igara 2012. i Svjetskog prvenstva 2013.

Lino Červar (69) uveo ga je u reprezentaciju, a zbog odluke Line Červara više nije u reprezentaciji. Najbolji hrvatski rukometaš 2016., čovjek s 588 golova za nacionalnu vrstu nije se našao ni na širem popisu 28 igrača za predstojeće Europsko prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Zašto ga nema? O tome ću kad počnu pripreme 17. prosinca - kratko je poručio Lino Červar, dok se Štrlek nije javljao na naše pozive kako bi razjasnio situaciju.

Razlozi ovakve odluke izbornika "kauboja", kako nam se čini, sežu još s ovogodišnjega Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Červar je već tad dao Štrleku konkurenciju u mladom Davidu Mandiću (22), Ljubušaku iz PPD Zagreba koji je oduševio na lijevom krilu i u napadu, ali i velikim angažmanom u obrani, gdje je igrao na poziciji dvojke.

Štrlek je na Mundijalu imao bitno manje važnu ulogu, što čovjeku koji ima najviše nastupa za Hrvatsku (163) nakon Domagoja Duvnjaka (202) i Zlatka Horvata (199), od aktivnih igrača, nije najbolje sjelo.

Hrvatska je na tom prvenstvu završila tek šesta, no Červar je bio odlučan u namjeri pomlađivanja reprezentacije. Uostalom, već su se 2018. od reprezentativnog dresa oprostili Mirko Alilović (34), Ivan Čupić (33), Jakov Gojun (33), Marko Kopljar (33) i Igor Vori (39).

Štrlek, član Veszpréma, našao se na popisu za dva sljedeća okupljanja reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo prošlog proljeća, i igrao je u lipanjskim utakmicama protiv Švicarske i Belgije iako smo već bili osigurali plasman i iako je desetak dana ranije nastupio na Final Fouru Lige prvaka.

Červar ga za prijateljske utakmice protiv Njemačke u listopadu, pak, nije zvao. Razlog je tad, barem službeno, bila ozljeda. Da je ozljeda i sad razlog Manuelova izostanka, Červar bi to vjerojatno odmah otkrio, bez zagonetne najave kako će sve objaviti za 12 dana. Forma također ne bi smjela biti upitna, Štrlek je u posljednje četiri utakmice u Ligi prvaka zabio korektnih 15 golova.

Čini se da tu ima nešto više, da Štrlek izborniku zamjera tretman koji je imao u posljednjih godinu dana i da ne želi (opet) grijati klupu. Pa je Lino, uz Mandića, na poziciju lijevog krila uvrstio Lovru Mihića iz Wisle Plock, Valentina Ravnića iz Zagreba i Marina Jelinića iz Nexea.

.

 
index Instagram400x230 youtube