Kako su "zagrebački" Kinezi postali nacionalni interes u SEHA ligi

Teško je (ne)primjetiti da financijski interesi u Hrvata ne nadizilaze one nacionalno - reprezentativne, a jedan o svježih primjera je pojavljivanje ekipe iz Kine u natjecanju SEHA lige, a izostavljanje prvaka BiH iz ovog regionalnog natjecanja.

Najbolja ekipa Bosne i Hercegovine je uvijek besprijekorno položila sve zahtjeve koje je SEHA liga postavljala pred nju, a (ne)često puno bolje, nego poneke renomirane ekipe iz lige, ali...

O "zagrebačkim" Kinezima

Razvojni projekt pekinškog sportskog sveučilišta trenira pod paskom Vlade Šole, a s imenom Beijing Sports University igrat će domaće utakmice u zagrebačkom Domu sportova.

Do suradnje je došlo temeljem dugogodišnje suradnje Sveučilišta u Pekingu i zagrebačkog Kineziološkog fakulteta. Većina igrača koji su u Zagrebu članovi su kineske reprezentacije, s njima je i izbornik, ali u ulozi pomoćnika treneru Šoli. Želja im je svoje rukometaše učiniti boljima i upoznati ih s europskim načinom života.

SEHA liga ove će sezone premijerno biti podijeljena na dvije skupine pa će Kinezi igrati protiv Zagreba, Veszprema, Meškova, Metaloplastike i Eurofarm Rabotnika.

- Ovo je kao da košarkaški klub Dubrava upadne u NBA ligu, slikovito dočarava trener Vlado Šola, iako se izazova spremno uhvatio.

- Znao sam u što se upuštam. Dok sam radio u Dohi, imao sam doticaja s kineskim rukometašima, pa sam svjestan da dolaze iz drugačijeg sustava, uz manjak tehničke i taktičke komponente. Nedostaje im i agresivnosti koja je u europskom rukometu neophodna, morat ćemo poraditi na porastu samopouzdanja i sportskog bezobrazluka, govori Šola.

Šola i njegov stručni stožer zasad najviše problema imaju s - komunikacijom! U svlačionici je znanje engleskog vrlo skromno, pa je prevoditelj stalno u pogonu.

- U par navrata su se nasmijali na neke moje pošalice, iako nisam siguran da su me shvatili. Ali razbijamo led, svakim su danom sve opušteniji. Naš je sustav ipak malo ležerniji, a svakom čovjeku odgovara kad nije pod velikom stegom, zaključuje Vlado Šola.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 12 Kolovoz 2019 12:06
 
index Instagram400x230 youtube