Krah ženskog rukometa u BiH: Klubovi niti ne pomišljaju igrati europska natjecanja

Istaknuto Krah ženskog rukometa u BiH: Klubovi niti ne pomišljaju igrati europska natjecanja

Nedavnim službenim prekidom natjecanja i proglašenjem HŽRK Grude prvakinjama države, i to po šesti put uzastopno, okončana je sezona u Premijer ligi BiH rukometašica.

Po poretku prije prekida lige, koji je proglašen i za važeći, rukometašice Izviđača iz Ljubuškog su završile kao drugoplasirane. S istim brojem bodova, Krivaja je treća, a Hadžići četvrti pa je tako i ova odluka, baš kao i u muškoj ligi, protivna propozicijama natjecanja, jer su u međusobnom dvoboju ove dvije ekipe slavili Hadžići s 22:21.

Iduće sezone u ovoj ligi nećemo gledati posljednjeplasirano Jedinstvo te Dubicu, koja je odustala od natjecanja i tako u ligi ostavila Plemkinje iz Mostara.

Bh. rukomet je dotaknuo dno

Kad je pak riječ o europskim natjecanjima, četiri prvoplasirana kluba izborila su mogućnost nastupa u Europi. Gruđanke u EHF kupu, a Izviđač, Krivaja i Hadžići u novopokrenutom Europskom kupu.

Ipak, čast bh. rukometa braniti će samo HŽRK Grude, dok su ostala tri kluba odustala od natjecanja. Da niti jedan klub neće igrati novopokrenuto europsko natjecanje potvrđeno je za IKS Portal iz Rukometnog saveza BiH.

Nastavak je to višegodišnje loše prakse bh. klubova - međunarodne utakmice izbjeći bez obzira na sve.

Izostanak reprezentacija s velikih natjecanja, nepostajanje pojedinih reprezentacija, 'ringišpil vodstvo' saveza, pojedinici koji vode natjecanja, a koji ne znaju što znači termin "međusobni susret", klubovi na izmaku snaga koji često nemaju ni za podmiriti osnovne troškove i neupravne uprave klubova... odraz su bh. rukometa koji je, jasno je, dotaknuo dno.

U Izviđaču ne žele u Europu?

Skandalaznom odlukom, o kojoj smo ranije pisali, višestruki prvak BiH u muškoj konkurenciji Izviđač je ostao bez Europe. Tragikomično je da na tu odluku, protivnu propozicijama natjecanja, a kojom im je oduzet nastup u europskom natjecanju, iz kluba u Ljubuškom nisu se niti žalili, mada se šuškalo kako imaju volje za ovogodišnji europski izlet.

Kad je pak riječ o ženskom sastavu, osvajanjem drugog mjesta i jednom od boljih sezona u posljednjih nekoliko godina, rukometašice su osigurale nastup u Europi. Međutim, od nje su po tko zna koji put odustali.

Podsjećamo, Skautkinje su posljednji put europski nastup imale prije više od jednog desetljeća, daleke 2008. godine kad su nastupile u Kupu pobjednika kupova.

 
index Instagram400x230 youtube